Het schokkende Heartbleed-lek dat door zijn wijdverspreide aanwezigheid dagelijks het nieuws haalde, heeft ook voor goede dingen gezorgd. Want naast het schaden van een schrikbarende waslijst aan diensten en apparaten, heeft Heartbleed er tevens voor gezorgd dat opvallend veel mensen hun wachtwoord weer eens hebben gewijzigd en nu gebruik maken van tweetraps-authenticatie .

Facebook ziet piek

Onder meer Facebook noteerde een piek in het aantal gewijzigde wachtwoorden en het activeren van 'Login Approvals' (Aanmeldgoedkeuringen in het Nederlands), Facebooks versie van tweetraps-authenticatie. Volgens de woordvoerder van Facebook een teken dat mensen Heartbleed serieus nemen en zelf stappen ondernemen.

Daarnaast is de populariteit van wachtwoorddiensten zoals 1Password tijdelijk hard gegroeid. Ook dit gebeurde kort na het uitlekken van Heartbleed, meldt ontwikkelaar AgileBits.

"Heartbleed heeft iedereens directe aandacht getrokken. Ten minste voor een tijdje. Internetgebruikers zijn zich meer bewust dat hetzelfde wachtwoord gebruiken voor social media en bankzaken niet slim is. Een wake-up call voor het grote publiek", concludeert CTO Mike Lloyd van security analysebedrijf RedSeal tegenover de nieuwsdienst van Webwereld uitgever IDG.

'De massa bereikt'

"Het heeft de massa bereikt", bevestigt ook Zulfikar Ramzan, CTO van cloudbeveiliger Elastica. "Zelfs mijn dokter begon erover. Steve Pate, chief architect van beveiliger HyTrust, tot slot, voorziet de gang van zaken van een filosofische twist. "Soms vergt het een ramp om mensen te laten doen wat ze altijd al hadden moeten doen."

Wij vragen ons af: heeft Heartbleed jullie aangezet tot ander online gedrag?