Macht corrumpeert, dus wat doe je als je beschikking krijgt over een verstrekkend spionageprogramma zoals PRISM? Juist, je gebruikt het voor privédoeleinden. De geheime dienst hanteert zelfs een eigen term voor gevallen waarin de middelen worden misbruikt om partners en geliefden te bespioneren: LOVEINT. Wel zo gemakkelijk als het zo vaak voorkomt.

LOVEINT is een toespeling op bekende spionagetermen zoals SIGINT (Signals Intelligence, het vergaren van informatie uit elektronisch verkeer) en HUMINT (human intelligence).

Maar ondanks al dit misbruik gaan de daders voorlopig vrijuit. Zowel de NSA zelf, die de zaak bagatelliseerde tot "zeer zeldzame gevallen", als het Ministerie van Justitie hullen zich in stilzwijgen. Dit ondanks aanhoudende vragen van senator Chuck Grassley van Iowa. Hij wacht al ruim een jaar op antwoorden over 12 publiekelijk bekende gevallen van evident misbruik. Slechts één van hen werd intern gestraft.

Systematisch misbruik

Vermoedelijk liggen de getallen in werkelijkheid veel hoger. In augustus 2013 bleek dat de NSA 'vaak en systematisch' zijn toch zeer ruime tapbevoegdheden schendt. Uit een voorheen geheim vonnis van de geheime FISC-rechtbank werd duidelijk dat NSA-medewerkers op ongrondwettige manier ruim 50.000 e-mails van Amerikanen hadden afgetapt die helemaal niets met terrorisme van doen hadden.

Volgens klokkenluider Edward Snowden was ook het dagelijks rondgaan van onderschepte naaktfoto's bij NSA-medewerkers onderling de normaalste zaak van de wereld.

Grassleys brief waarin hij nogmaals vraagt om opheldering:

Nsa Sigint Abuse 02-02-15 Leter to Holder

(via Ars Technica)