Bijna 40 procent van experts (securityprofessionals en professoren) denkt dat het geen vaart zal gaan lopen met de fysieke impact van cyberaanvallen. Dat blijkt uit een onderzoek van Pew Research Center.

Cyberaanval

Pew vroeg 1.642 experts of ze verwachten dat rond 2025 een cyberaanval grote schade zal aanrichten waardoor landen hun burgers niet meer kunnen beschermen.

Ondanks de verwachte privacyafname is er vertrouwen in de toekomstige persoonlijke (fysieke) beveiliging. Zo verwacht professor Paul Jones niet dat mensen lichamelijk aangevallen worden. "Veroorzaken van verkeersongelukken of het uitschakelen van pacemakers gaat niet gebeuren. De criminelen willen informatie, geen doden."

Meer hackmogelijkheden

De toename van nieuwe technologieën en vooral internet gestuurde apparaten geven cybercriminelen juist de kans meer te hacken. "Tegenwoordig zijn dergelijke criminelen een bedreiging voor economische transacties, elektriciteitsnetwerken en luchtverkeersleiding. In de toekomst breidt zich dat uit naar zelfrijdende auto's, drones en de infrastructuurbouw", zegt Mark Nail programmamanager bij de NASA.

61 procent van de ondervraagden sluit zich bij Nail aan. "We maakten ons eerst zorgen over Rusland en China, tegenwoordig over Iran, Syrië en Noord-Korea die snel vergezeld zullen worden door Hezbollah en Anonymous", zegt de oud-adjunct-secretaris van Homeland Security, Stewart Baker.

Sterk internet

Allemaal angstzaaiing als het aan de tegenstanders ligt. Vooral de Amerikaanse overheid is historisch gezien altijd de leider geweest op militair gebied en dat zal, ondanks alle internetapparatuur, ook zo zijn in de cyberwereld in combinatie met een sterk beveiligd internet.