Verschillende Amerikaanse politici broeden op wetgeving die de import en uitrol van telecomnetwerkapparatuur van de Chinese concerns Huawei en ZTE moet tegengaan.

Prijsdumping en backdoors

Zowel in de VS als in Europa wordt onderzoek gedaan naar oneerlijke handelspraktijken, omdat de Chinese overheid beide bedrijven zwaar zou subsidiëren. Hierdoor kunnen ze hun producten onder de kostprijs 'dumpen' op de markt en wordt de concurrentie verstoord, zo luidt de beschuldiging.

Deze aanklachten, gecombineerd met de groeiende paranoia over cyberaanvallen en -spionage van Peking, leiden in Washington tot felle reacties. Mike Rogers, voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, eist ferme actie om de Chinese telecomleveranciers te weren, meldt Reuters. "Dit wordt een gigantisch probleem dat we snel moeten aanpakken", aldus Rogers, "wellicht met wetgeving."

Dupe van paranoia

Zowel Huawei als ZTE timmeren de laatste jaren hard aan de weg in markten in Europa en Amerika. Huawei is inmiddels na Ericsson de grootste leverancier van mobiele telecominfrastructuur wereldwijd. Huawei levert onder meer core routers voor de netwerken van KPN en Vodafone.

Zowel Huawei als ZTE maken daarnaast ook mobieltjes en smartphones. Beide bedrijven ontkennen een vooruitgeschoven cyberpost te zijn van Peking. De beschuldigingen zijn ongelukkig en puur gebaseerd op speculaties, die Huawei al menig maal gedetailleerd heeft ontkracht, aldus de zegsman van het bedrijf.