De Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) treft een schikking met een twaalftal bedrijven. Zij schikken daarmee voor beschuldigingen dat ze de privacyregels schenden van het zogeheten Safe Harbor-akkoord. Die overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten voorziet in de overheveling van Europese data naar de VS waarbij dan de Europese privacywetgeving van kracht blijft.

Onterecht Safe Harbor-certificering claimen

Onder de schikkende bedrijven, in uiteenlopende industriesectoren, bevinden zich het bedrijf BitTorrent (van de uitvinder van het peer2peer-protocol), de telecomfirma Level 3 Communications, enterprise app-ontwikkelaar Apperian, en e-mailbeveiligingsbedrijf DataMotion. Naast deze IT-gerelateerde ondernemingen schikken ook DNA-testlab DDC Laboratories en de Amerikaanse football-teams Atlanta Falcons, Denver Broncos (van PDB Sports) en Tennessee Football Inc.

"De bedrijven gaan om met een diversiteit aan consumenteninformatie, inclusief in sommige gevallen gevoelige data over gezondheid en werk", stelt de FTC. Dat onafhankelijke overheidsorgaan heeft de twaalf Amerikaanse ondernemingen beschuldigd van onterecht claimen dat ze gecertificeerd waren onder het Safe Harbor-raamwerk, waarvan in drie gevallen het ook ging om die overeenkomst tussen de VS en Zwitserland.

De basisopzet van Safe Harbor is ruim drie jaar geleden al onderuit gehaald. Amerikaanse bedrijven sjoemelen structureel met de principes van het privacy-akkoord. Een kritisch rapport bleek achtergehouden. Lees: Grootschalige privacyfraude tussen EU en VS.

Europese kritiek op valse databescherming

De certificeringen waren echter verlopen. De FTC stelt nog dat dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat de bedrijven substantiële privacyschendingen hebben gepleegd. Ondertussen staat Safe Harbor zelf al geruime tijd flink ter discussie, omdat de daarmee beschermde gegevens helemaal niet zo goed beschermd blijken te zijn. De zelfregulering van Safe Harbor zou niet werken en onterechte certificering is schering en inslag, constateert de Europese Commissie die dreigt het hele akkoord op te zeggen.