Het internet is veel, veel groter dan je denkt. Facebook, Google en Amazon kan je bijna niet meer wegdenken, maar wat verschuilt er eigenlijk nog meer achter deze respectabele websites?

Het wereldwijde web is slechts een klein hoekje van het internet. Het Dark web en het Deep web vind je in de donkere krochten van het internet. Als je Tor gebruikt kan je ze bereiken, maar waarom zou je dat doen?

Laten we je een kleine tour geven.

Wat is het Dark Web?

The Dark Web is een term die specifiek verwijst naar een verzameling websites die bestaan op een versleuteld netwerk en niet kunnen worden gevonden met behulp van traditionele zoekmachines of worden bezocht met behulp van traditionele browsers.

Bijna alle sites op het zogenaamde Dark Web verbergen hun identiteit met behulp van de Tor-encryptietool. Je kent Tor misschien wel als het netwerk (en bijbehorende browser) dat je helpt je identiteit en activiteit te verbergen. Je kunt Tor gebruiken om je locatie te spoofen, zodat het lijkt alsof je je in een ander land bevindt dan waar je echt zit, waardoor het veel weg heeft van een VPN-service.

Lees ook: De beste VPN-diensten


Wanneer een website door Tor wordt gedraaid, heeft dit hetzelfde effect.

Het effect wordt op deze manier vermenigvuldigd. Om een website op het dark web te bezoeken die gebruik maakt van Tor-versleuteling, moet de webgebruiker ook Tor gebruiken. Net zoals het IP-adres van de eindgebruiker door verschillende encryptieslagen wordt gerouteerd om op een ander IP-adres op het Tor-netwerk te lijken, geldt dat ook voor de website.

Er zijn verschillende lagen, die nog "geheimzinniger" zijn dan het gebruik van het Tor-netwerk om een website te kunnen openen. Dat geldt zowel voor de gebruiker als voor de gehoste websites.

Zo kunnen sites op het dark web worden bezocht door iedereen, maar het is erg moeilijk om er achter te komen wie er achter deze sites zit. En het kan gevaarlijk zijn als je een fout maakt en je identiteit wordt ontdekt.

Waarom zou je het dark web willen gebruiken?

Niet alle Dark Websites gebruiken Tor. Sommige maken gebruik van soortgelijke diensten zoals I2P, bijvoorbeeld de Silk Road Reloaded. Maar het principe blijft hetzelfde. De bezoeker moet dezelfde encryptietool gebruiken als de site en - cruciaal - weten waar de site te vinden is.

Beruchte voorbeelden van dark websites zijn de Silk Road en haar nakomelingen. Silk Road was (en is misschien nog steeds) een website voor het kopen en verkopen van recreatieve drugs, wapens clandestiene diensten en nog veel meer enge dingen. Maar er zijn ook legitieme toepassingen voor het donkere web.

Gebruikers die zich bevinden in gesloten, totalitaire samenlevingen kunnen via het Dark Web communiceren met de buitenwereld. En aangezien steeds meer overheden "toegeven" gebruikers af te luisteren of al het dataverkeer op te slaan, is het verstandig vinden om (gevoelige informatie) te communiceren via het dark web.

Het dark web haalde de krantenkoppen in augustus 2015 (en vele malen daarna) nadat werd gemeld dat 10 GB van gegevens gestolen uit Ashley Madison, een dating website speciaal voor mensen die vreemdgaan, werden gedumpt op het dark web.

Malafide hackers hebben deze data gestolen en dreigden deze te uploaden naar het "normale" web als de website niet offline zou worden gehaald. De organisatie achter de website weigerde en de hackers gooiden de data online. Niet lang daarna ontvingen verschillende vreemdgaande gebruikers chantage-mails met de eis 2500 dollar aan bitcoins te betalen. Als er niet betaald werd, zou de data openbaar worden gemaakt aan de echtgenoten.

Wat is het Deep Web?

Termen als dark web en deep web worden misschien vaak door elkaar gebruikt, toch is het niet hetzelfde. Het deep web verwijst naar alle webpaginga's die zoekmachines niet kunnen vinden. Het deep web, bevat dus ook het dark web, maar ook alle gebruikersdatabases, webmailpagina's, webforums die vereist zijn voor registratie en pagina's achter paywalls. Er zijn enorme aantallen van dergelijke pagina's, en de meeste bestaan om uiteenlopende, alledaagse redenen.

We hebben een 'staging' versie van al onze websites die niet geïndexeerd kunnen worden door zoekmachines, zodat we verhalen/artikelen kunnen controleren voordat we ze live zetten. Dus voor elke pagina die publiekelijk beschikbaar is, is er een andere op het Deep Web.

Het content management systeem waar dit artikel op wordt getypt is op het Deep Web. Dus dat is een andere pagina voor elke pagina die zich op de live site bevindt. Ondertussen is ons intranet verborgen voor zoekmachines en vereist het een wachtwoord. Deze website bestaat al sinds 1995 dus er zijn meer dan genoeg pagina's te vinden.

Een online bankrekening gebruiken? De met een wachtwoord beveiligde onderdelen bevinden zich op het Deep Web. En als je bedenkt hoeveel pagina's één Gmail-account gebruikt, begrijp je de enorme omvang van het Deep Web.

Wat is dark internet?

Naast deep web en dark web is er ook nog dark internet, een term die soms wordt gebruikt om meer voorbeelden te beschrijven van netwerken, databanken of zelfs websites die niet via internet kunnen worden bereikt. In dit geval ofwel om technische redenen, of omdat de eigenschappen niche-informatie bevatten waar weinig mensen naar zullen zoeken, of in sommige gevallen omdat de gegevens privé zijn.

Een vuistregel is dat de termen 'Dark Web' of 'Deep Web' in tabloidkranten meestal worden gebruikt om te verwijzen naar gevaarlijke geheime online werelden, maar dat het 'Dark Internet' een saaie plek is waar wetenschappers ruwe gegevens opslaan voor onderzoek.

Hoe kom je op het dark web?

Technisch gezien is dit geen moeilijk proces. Je hoeft alleen maar Tor te installeren en te gebruiken. Ga naar www.torproject.org en download de Tor Browser Bundle, die alle benodigde tools bevat. Start het gedownloade bestand, kies een map waar de bestanden worden uitgepakt, open dan de map en klik op Start Tor Browser. Dat is alles.

Het Vidalia Configuratiescherm zal automatisch de gerandomiseerde netwerk-installatie afronden en, wanneer Tor gereed is, zal de browser openen. Als je klaar bent, hoef je alleen maar je browser te sluiten en alle andere verbindingen worden ook netjes verbroken.

Het lastigste van dit alles is om te weten waar je moet kijken op het dark web. Daar gaan we, bij genoeg interesse, in een ander artikel dieper op in. En een waarschuwing voordat je verder gaat. Zodra je op het donkere web komt, kan je toegang krijgen tot de sites waarnaar de tabloids naar verwijzen. Dit betekent dat je een klik verwijderd zou kunnen zijn van sites die drugs, wapens en nog ergere dingen verkopen.

Fora en aanverwante sites zoals Reddit bieden lijsten van links, net als verschillende Wiki's, waaronder http://thehiddenwiki.org/ - een lijst die toegang biedt tot een aantal zeer slechte websites. Kijk vluchtig en wees voorzichtig.

Ook, gaan de Dark Websites van tijd tot tijd, wegens hun donkere aard offline. Maar als je een goede klantenservice wilt, blijf uit het donker!

En let op onze waarschuwing: dit artikel is bedoeld als een leidraad voor wat het Dark Web is - niet als een goedkeuring of aanmoediging om je illegaal of immoreel te gaan gedragen.