Het is al langer bekend dat de voorraad IP-adressen slinkt, maar het probleem is urgenter geworden. In oktober en november zijn bijna alle overgebleven blok adressen toegewezen aan de verschillende Regional Internet Registries (RIR). Hierdoor is het totale aantal beschikbaar blokken bijkans uitgeput, zodat hoogstwaarschijnlijk een regeling wordt getroffen om de overgebleven blokken automatisch toe te wijzen aan de vijf RIR's.

Dit betekent dat de koek op is. Bijna alle 4.294.967.296 IPv4 internetadressen zijn dan toegewezen.

Oplossing

Hoewel het opraken van de IPv4-adressen een wereldwijd probleem is, lijkt er weinig aan de hand voor particuliere en zakelijke gebruikers. De aan de RIR's toegewezen adressen worden verspreid onder internetaanbieders en organisaties, zodat er geen crisis ontstaat totdat de RIR's zelf zonder adressen zitten. Met de toenemende groei van het aantal internetapparaten, met name smartphones en tablets, zal dat binnen een of twee jaar al zover zijn.

De oplossing is de overstap naar IPv6, welke al tien jaar luid wordt verkondigd. Hiermee zouden zo'n 340 sextiljoen nieuwe adressen beschikbaar komen, waarmee de wereld nog twee eeuwen voort kan. Het probleem is dat organisaties een afwachtende houding aannemen. Het aantal sites dat is omgeschakeld naar IPv6, zoals videosite YouTube, is op de vingers van enkele handen te tellen.

Daarnaast laten internetaanbieders het na om hun klanten te vragen naar Ipv6 te migreren. Zo ben ik onlangs overgestapt naar een nieuwe provider, die me een hagelnieuwe router stuurde, zonder enige IPv6-functionaliteit, noch aan de LAN-kant op de hub, noch aan de WAN-kant of op de router of DSL-verbinding.

De meeste grote besturingssystemen zijn al enige tijd geheel compatibel met IPv6. Zonder wijdverbreide invoering is het echter nog niet mogelijk om te zien hoe goed dat werkt. Een paar foutjes kunnen we toch zeker wel verwachten.

Halve internetburgers

Sommige providers die de overstap naar IPv6 niet willen maken, doen in hun datacenters aan Network Address Translation (NAT). Dit betekent dat hun klanten thuis en op het werk adressen krijgen toegewezen die alleen lopen over het netwerk van de aanbieder en niet over het gehele internet. Hierdoor kunnen deze klanten weliswaar op internet surfen en e-mail lezen en versturen, maar niet gebruikmaken van diensten die bestanden laten delen of zaken als videoconferencing. Ze krijgen namelijk geen rechtstreekse toegang tot andere op internet aangesloten computers.

Bovengenoemde klanten zijn maar halve internetburgers. Criticasters menen dat zij door deze ontwikkeling worden gedegradeerd tot 'content-consument', gevoed door data van hun provider. Zij kunnen zelf niet meer vrij kiezen en pakken wat zij willen, of nieuwe diensten ervaren waarvoor een echt IP-adres nodig is.

Nu zijn niet alle toegewezen IPv4-adressen daadwerkelijk in gebruik. Het aantal gebruikte adressen zal lager zijn dan veel mensen denken. Ik vermoed dat veel organisaties vasthouden aan door hun provider of de RIR toegewezen IP-adressen, maar deze nooit willen gebruiken. Het is zakelijk gezien verstandig om dit te doen, want je bent voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. In mijn omgeving is het een veelvoorkomende praktijk.

IPv6 komt eraan

Een mogelijke oplossing is een amnestieregeling, waarbij organisaties hun ongebruikte adressen inleveren. Hoogstwaarschijnlijk zal dit echter niet gebeuren. Een van de grote problemen is de vraag wie zo'n operatie zal organiseren en administreren, welke financiële voordelen zij ontvangen en wie dat moet betalen.

Bovendien zijn zulke maatregelen tijdelijk, want of we het leuk vinden of niet: IPv6 komt eraan. Het is eenvoudigweg de verstandigste en juiste oplossing. Als je het dus nog niet gedaan hebt: vertel je internetaanbieder dat je wilt overstappen naar IPv6 en vraag welke gevolgen dat voor je zal hebben. Moet je bijvoorbeeld een nieuw servicecontract afsluiten of nieuwe hardware aanschaffen?

Daarnaast is het verstandig alvast te beginnen met de IPv6-overstap binnen je organisatie. Hierover zijn talloze handboeken gepubliceerd en het is eenvoudiger dan je denkt.

Bron: Techworld