Eugene Kaspersky, de oprichter en CEO van Kaspersky Lab, was maandag met een weinig vrolijke boodschap naar Nederland gekomen. Het aantal malware samples schiet dit jaar als een raket de lucht in. De Kaspersky-topman becijferde dat er iedere twee minuten vijf nieuwe malware samples bijkomen op het internet. Alleen dit jaar al zal het aantal op ruim een miljoen uitkomen.

De strijd tegen aanvallers lijkt ondertussen op een ‘eindeloos gevecht’, verzucht Kaspersky. “Zij ontwikkelen keyloggers, wij anti-keyloggers. Zij zetten phishing in, wij anti-phishing. Iedere nieuwe technologie wordt weer beantwoord met een ‘anti-nieuwe technolgie’.”

Kaspersky droeg drie mogelijke oplossingen aan om de cybercrime in te dammen. Een eerste mogelijkheid is het oprichten van een ‘Internet Interpol’. “Daarvoor heb je een overeenkomst nodig tussen politiediensten wereldwijd, en dat zie ik er de komende jaren niet van komen.” Landen als Rusland en China waar veel cybercrime vandaan komt, zijn volgens Kaspersky moeilijk bij een dergelijke overeenkomt te betrekken.

Een andere mogelijkheid is het opleiden van gebruikers. “Maar we zien dagelijks nieuwe vormen van malware opduiken, wat zou betekenen dat we gebruikers moeten opleiden tot securityprofessionals.” Kaspersky noemde in dat verband web 2.0 een ‘volgende stap in cybercrime’. “Neem Wikipedia-links die verwijzen naar kwaadaardige sites. Een gemiddelde gebruiker zal niet het gevaar van web 2.0 onderkennen.”

De effectiefste methode in de strijd tegen cybercrime is volgens Kaspersky de inzet van veilige producten. Veiligheid moet niet alleen zitten in de producten die daarvoor bedoeld zijn, maar ook in de systemen die we gebruiken. Consumenten moeten daarbij meer moeite steken in het selecteren van de veiligste producten. “Ik heb ooit gezegd dat antivirus een algemeen gebruikersgoed wordt. Daar kom ik nu van terug.”

Bron: Techworld