Wie het oude weblog van beveiligingsconsultant Winn Schwartau (securityawareness.blogspot.com) bezocht, kreeg een bericht van Malware Alarm. Vervolgens werd de indruk gewekt dat de software het systeem van bezoeker scande op zoek naar malware.

Schwartau had het betreffende blog al een tijd niet meer gebruikt. Dat het adres werd gebruikt om bezoekers op een opdringerige wijze software in de maag te splitsen, kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel.

"Aanvankelijk negeerde ik de berichten, omdat ik dacht dat we het blog al hadden gesloten", schrijft hij. "Zelfs wij, beveiligingsdeskundigen, maken fouten. Ja, het klopt. We zijn ook maar mensen."

Het is maar de vraag of het echt de schuld van Schwartau was. Volgens Google (de eigenaar van de Blogger-dienst waarvan Schwartau gebruikmaakte) ontstond het probleem doordat een andere gebruiker het adres van de beveiligingsconsultant overnam. De nieuwe eigenaar heeft er vervolgens waarschijnlijk de opdringerige reclame voor Malware Alarm opgezet.

"Dit is een zaak van 'url squatting' en niet zo zeer een beveiligingsprobleem", zo verklaart een woordvoerster van Google tegenover The Register. Enkele uren nadat Google bekend was met het probleem, heeft de zoekgigant het weblog gesloten. Bron: Techworld