Op Dichterdesvaderlands.nl kunnen internetters hun stem uitbrengen om zo te bepalen welke Nederlandse dichter het predikaat 'Dichter des Vaderlands' verdient. De verkiezing wordt georganiseerd door Stichting Poetry, NRC Handelsblad, de Koninklijke Bibliotheek, de NPS en stichting Poëzieclub. De beveiliging laat echter te wensen over.

Hoewel op de site wordt beloofd dat er vertrouwelijk zal worden omgegaan met de ingevulde gegevens, blijkt het kinderlijk eenvoudig om inzage te krijgen in de privé-gegevens van mensen die hun stem hebben uitgebracht. Ook de tussenstand is eenvoudig online te volgen.

Op het moment van schrijven hebben bijna achthonderd mensen deelgenomen aan de online verkiezing. Van al deze mensen is te zien op wie zij hebben gestemd, hoe zij heten, waar ze wonen, wat hun mailadres is en op welk telefoonnummer ze bereikbaar zijn.

Tot nu toe hebben de meeste mensen hun stem vergeven aan Driek van Wissen die met ruim 20 procent procent van de stemmen met voorsprong aan kop gaat. De nieuwe Dichter des Vaderlands wordt eind januari bekendgemaakt op de nieuwe editie van Gedichtendag.

"Dit is uiteraard niet bedoeling", reageert een zegsman van Stichting Poetry verbaasd. Inmiddels heeft de stichting maatregelen genomen.