De websites NRC.nl en NRCnext.nl bevatten beide malware. Google waarschuwt bezoekers dat beide websites schade kunnen toebrengen aan hun computer. Het diagnostische rapport meldt dat het gaat om een veelvoud aan trojans die ergens in de afgelopen 90 dagen zijn aangetroffen.

Via Google Chrome wordt dan ook afgeraden om beide websites nog langer te bezoeken. Dat is nog wel zonder alarmmelding mogelijk via sommige versies van Internet Explorer en Firefox. Laatstgenoemde browser geeft op Mac OS X wel een waarschuwing om de twee sites niet te bezoeken. Volgens NRC ligt de oorzaak bij een malafide advertentie.

Advertentie van derde partij

“Na onderzoek blijkt het te gaan om een advertentie van een derde partij die een toegevoegde code bevat. Daarmee kan een schadelijk bestand van een andere site worden opgehaald. We weten momenteel nog niet om welke advertentie het gaat en hebben daarom vanmorgen vroeg om 07.00 uur alle advertenties uitgezet", meldt digitaal uitgever Han-Menno Depeweg van NRC.

NRC adviseert dan ook iedereen die dinsdagochtend de site heeft bezocht om zijn systeem te controleren met een virussscanner. De krant heeft een verzoek uitstaan bij Google om zo snel mogelijk weer te worden toegelaten. Ondertussen wordt onderzocht welke adverteerder en advertentie exact de boosdoener is. De krant werkt tevens aan een verklaring over de situatie.

De diagnose van Google dinsdagochtend: Klik voor groot

Update 11.25 uur: De krant laat op zijn hoofdsite NRC.nl weten dat de website weer normaal en veilig is te bezoeken. "We hebben Google verzocht de blokkade op nrc.nl op te heffen. In de loop van de dag verwachten we dat iedereen via iedere browser nrc.nl weer normaal kan bezoeken."

Uit een steekproef van Webwereld blijkt dat normaal bezoeken nog niet mogelijk is voor NRCnext. Sommige Chrome-gebruikers krijgen voor die krantsite een malwarewaarschuwing, overigens geheel zonder de mogelijkheid om de site "op eigen risico" toch te bezoeken.