Bezoekers van het beruchte 4chan-forum 'anonymous' hebben afgelopen weekend grootschalige DDoS-aanvallen (distributed denial of service) uitgevoerd op bestrijders van muziek- en filmpiraterij. Zij bestoken daarbij ook de site van Aiplex Software, een anti-piraterij organisatie die torrentsites bestookt met DDoS-aanvallen.

MPAA en RIAA

De aanvallen zijn verder gericht op de website van de MPAA, de branche-organisatie van de Amerikaanse filmindustrie, en die van de RIAA, de organisatie van de Amerikaanse muziekindustrie. Het 4chan-kamp neemt de brancheverenigingen flink onver vuur, meldt de site Torrentfreak.

Na 18 uur wist de MPAA zijn site te verplaatsen naar een ander ip-adres, waardoor de site weer beschikbaar is. De 4chan-hordes richtten daarna hun pijlen op de RIAA. 4chan-bezoekers hoeven geen account te hebben om mee te doen met de serveraanvallen. Ze hoeven alleen het zogeheten Low Orbit Ion Cannon (LOIC) te gebruiken en het juiste ip-adres als doelwit in te vullen. De aanvallen worden vervolgens uitgevoerd door de pc's van al die verschillende gebruikers tezamen.

Protest

Via 4chan zijn vaker soortgelijke acties uitgevoerd, zoals vorig jaar de 'Operation Titstorm' gericht tegen Australische overheidssites. Aanleiding was toen het plan van de Australische regering om providers te verplichten tot contentfilters, wat volgens de 4chan-kliek zou leiden tot censuur. Dit keer hebben de initiatiefnemers de serveraanvallen 'Operation Payback' gedoopt.

De RIAA voert in de Verenigde Staten een juridische strijd tegen duizenden Bittorrent-gebruikers, veelal bezoekers van de bekende peer-to-peer site The Pirate Bay. De brancheorganisatie stuurt Amerikaanse filesharers brieven waarmee het hoopt te komen tot schikkingen voor enkele duizenden dollars per Bittorrent-gebruiker. Verder voert het ook geruchtmakende rechtszaken waarbij grote schadevergoedingen worden geëist, en ook wel toegekend.