“Ik had dit niet zien aankomen", reageert De Winter. Hij zegt met inhoudelijke zaken bezig te zijn en niet met prijzen, en daardoor komt deze erkenning geheel onverwacht. “Ik vind het echt heel erg leuk." Zijn 'benoeming' tot Journalist van het Jaar 2011 zou eigenlijk eind deze week pas bekend worden gemaakt.

Nieuwe media

De officiële onthulling van deze juryprijs gebeurt in het papieren vaktijdschrift VillaMedia Magazine voor de journalistiek en communicatie. Weblog GeenStijl is echter op voorhand getipt en brengt het meteen naar buiten. De redactie van VillaMedia laat nu aan Webwereld weten dat de onthulling donderdag in de wekelijkse nieuwsbrief zou zijn, met een interview in het blad dat vrijdag verschijnt.

De Winter krijgt de vakprijs voor meerdere prestaties. Naast het feit dat hij freelancer is, telt ook mee dat hij actief is voor nieuwe media, zoals Webwereld en GeenStijl. Zwaarwegende factor voor de jury was ook dat hij het maatschappelijk belang van ict op de kaart heeft gezet. Hij doet dat via zowel nieuwe als oude media, die hij zo met elkaar verbindt. De Winter doet zijn werk zowel via Webwereld en GeenStijl als de NOS en maandblad PC Active.

De onderzoeksjournalist is enthousiast over die erkenning van nieuwe media en crossmediaal werk. “Vaak heeft de vakbranche toch wat meer aandacht voor alleen de traditionele media." Hij benadrukt de combinatie van ict-journalistiek en onderzoeksjournalistiek. “Ik heb bewust voor een specifieke branche gekozen."

ACTA, ov-chipkaart, DigiNotar

De Winter krijgt de erkenning voor grote Nederlandse onthullingen als het geheime antipiraterijverdrag ACTA, de gebrekkige beveiliging van de ov-chipkaart van TLS, de DigiNotar-affaire, en de certificatenmisstanden die nu net aan het licht zijn gekomen bij KPN-dochter Getronics. De Winter heeft ook samen met Webwereld de Nederland-schokkende Lektober-actie uitgevoerd.

Hij komt nu in het rijtje te staan van vakbroeders die veel hebben gedaan en betekend. Zoals het duo Robert Chesal (Radio Nederland Wereldomroep) en Joep Dohmen (NRC Handelsblad) dat vorig jaar seksueel misbruik in de Nederlandse katholieke kerk heeft onthuld. In 2009 heeft de VillaMedia-jury de vakprijs toegekend aan presentator Antoinette Hertsenberg van tv-programma Tros Radar, voor de onthullingen over de DSB Bank.

Update:

Hoofdredacteur Dolf Rogmans van VillaMedia reageert nog op vragen van Webwereld. Hij licht toe dat De Winter is uitverkoren omdat hij publiceert over privacyschendingen, naast ook "de gebrekkige beveiliging van de ov-chipkaart", en dat doet als freelancer waarbij hij "in een kwetsbare positie" verkeert.

Die kwetsbaarheid zit enerzijds in de tijd die onderzoeksjournalistiek kost versus de eventuele opbrengst, en anderzijds in de risico's en kosten van juridische procedures. De Winter is diverse malen gedreigd met vervolging, waarbij er ook verder is gegaan dan alleen dreigbrieven sturen. Ondanks die tegenstand geeft De Winter niet op, wat hem nu de juryprijs Journalist van het Jaar oplevert. "Alle andere journalisten in Nederland zijn tweede", zegt Rogmans.

Hij is laconiek over het voortijdig uitlekken van de 'benoeming'. "Het gaat om de prijs. Dat een journalist 'op het schild' wordt gedragen. Daar gaat het om. Of dat nou linksom of rechtsom gebeurt, maakt niet uit."