De back-end van de onlinewinkel van Mozilla wordt gehost door het bedrijf GatewayCDI. Wat precies de oorzaak is van het probleem en wie het probleem heeft ontdekt, is nog niet bekend gemaakt. Middels een waarschuwing op de website is duidelijk gemaakt dat het om een beveiligingslek gaat. “We hebben bij de ontdekking ervan onmiddellijk besloten de Mozilla Store uit voorzorg op slot te zetten. We willen er zeker van zijn dat eindgebruikers geen gevaar lopen”, zo was er op de website te lezen. Op moment van schrijven toont Mozilla de mededeling dat er momenteel onderhoud plaatsvindt.

Winkel voor hebbedingetjes

Mozilla verkoopt in haar Store verschillende promotionele items zoals t-shirts, rugzakken, koffiemokken en muismatten. Deze worden geleverd met het bedrijfslogo en de laatste versie van de Firefox-browser op cd-rom. Onduidelijk is of hackers er in geslaagd zijn om (gevoelige) informatie buit te maken. GatewayCDI was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

“Mozilla heeft onmiddellijk GatewayCDI geïnformeerd. Daarbij is het bedrijf verzocht om de getroffen individuen zo snel mogelijk op de hoogte te stellen”, aldus Mozilla. “GatewayCDI onderzoekt momenteel haar servers en gaat na het lek heeft veroorzaakt. Ook wordt de omvang van het probleem onderzocht.”

Voor onbepaalde tijd offline

Volgens Mozilla kan het nog een tijd duren voordat de winkel weer online komt. “We brengen de winkel weer online zodra we zekerheid hebben over de veiligheid van de klanten en data privacy.” Voor het Californische bedrijf is het lek het eerste waarmee het in aanraking komt op één van haar websites. Volgens de laatste cijfers van Net Applications heeft Firefox ongeveer 22 procent van de wereldwijde browsermarkt in handen.