"Vanaf 15.55 uur trad er een storing op en kwamen er klachten binnen. We hebben toen om 16.05 besloten over te gaan naar het back-up netwerk. Sindsdien zijn de problemen weg. Maar wat de oorzaak is weten we niet. We duiken nu de logfiles in", zegt Henk Steenman, technisch directeur van de AMS-IX tegenover Webwereld.

De storing is terug te zien in de verkeersgrafiek van het knooppunt, die dagelijks oscilleert tussen 100 en 400 Gb per seconde.

Volgens Steenman zijn de gevolgen van de storing beperkt. "Het kan wel zijn dat websites of gedeelten van het internet kortstondig onbereikbaar zijn," verklaart hij.

Reserveroutes

In principe heeft elke provider die verkeer uitwisselt op de AMS-IX altijd minstens één alternatieve route ter beschikking. Dat kan een upstream provider zijn (carrier) maar ook een andere exchange. Veel partijen zijn daarom zowel lid van de AMS-IX als ook van de Londense exchange de LINX of een regionaal Nederlands ip-knooppunt (daarvan zijn er vijf).

Maar omdat er zo gigaveel verkeer over de AMS-IX gaat, kunnen bij een storing op de Amsterdamse internetrotonde de alternatieve ventwegen toch plots verstopt raken. Drie weken geleden werd AMS-IX ook getroffen door een vergelijkbare storing.