Weert is een van de eerste gemeenten die afgelopen week meldde te zijn getroffen door het trojaanse paard Dorifel, dat intern duizenden Office-bestanden besmette en onbruikbaar maakte. In een update stelt de gemeente vandaag het probleem dit weekeinde met externe professionals te hebben aangepakt.

Maandag zal in eerste instantie de afdeling Burgerzaken weer opengesteld worden voor het publiek. “Burgerzaken kan nagenoeg alle diensten weer aanbieden", stelt de gemeente. Andere afdelingen als Sociale Zaken gaan naar verwachting in de loop van de dag weer open.

Aanwezigheid Citadel onduidelijk

Weert stelt dat het nog geen duidelijkheid heeft over de achtergronden van de virusbesmetting. Ook wordt niet gerept over een verder onderzoek naar de aanwezigheid van de malware Citadel, dat mogelijk ten grondslag ligt aan de besmetting met Dorifel. “Het is mogelijk dat het hier gaat om cybervandalisme. Het gemeentebestuur gaat deze week aangifte doen."

Weert is een van de gemeenten die dit weekeinde door heeft gewerkt om de problemen het hoofd te kunnen bieden. “Vandaag, zondag, zijn veel systemen en programma's opnieuw opgestart en uitgetest. Dat is tot nu toe goed gegaan. Dat gaat langzaam omdat de gemeente voor zekerheid heeft gekozen."

Meeste gemeenten weer 'in de lucht'

Onduidelijk is hoe het met de ICT-infrastructuur van andere gemeenten is gesteld. Den Bosch meldde vrijdag weer volop in bedrijf te zijn, Borsele dacht dit weekeinde nodig te hebben voor opschoning en Stedebroec zegt nu niet besmet te zijn maar alleen "uit voorzorg" de e-mailserver te hebben afgesloten van de buitenwereld.

Almere meldt dat de schade klein is gebleven. "Het virus is aangetroffen in het gebruikersaccount van één medewerker. Dit account is geblokkeerd en de bestanden zijn in quarantaine gezet zodat er geen verspreiding van het virus kan plaatsvinden. De bestanden worden hersteld." Venlo geeft eveneens het sein brand meester.

Ook burgers slachtoffer van Dorifel

Eerder vandaag werd bekend dat niet alleen overheidsinstellingen en andere organisaties getroffen zijn door Dorifel. Onderzoeker Rickey Gevers van het ICT-beveiligingsbedrijf Digital Investigation zegt dat er naar schatting tienduizenden Nederlanders zijn besmet. In meer dan 550 gevallen is er al sprake van het meeliften met internetbankieren, vooral bij ING-klanten. Gevers meldde dat zaterdag het logbestand van de masterserver waar vanaf de phishingscam werd georkestreerd 80 nieuwe diefstallen van bankgegevens opsloeg per uur.