De sites van De Gelderlander, De Stentor, PZC, BN/De Stem, het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en TC/Tubantia zijn offline gehaald. De krantenuitgever deed dit om te voorkomen dat virussen zich verder zouden verspreiden via advertenties op de sites. Hoofdredacteur Kees Pijnappels van De Gelderlander meldt dat het gaat om de malware Fakealert!grb. De problemen hadden geen gevolgen voor het verschijnen van de papieren kranten maandagochtend. Even na middernacht zijn de krantensites weer online gekomen.

Zaterdag al gespot

De malware gebruikt volgens Pijnappels bestandsnamen als 'DQetWxTJcT.exe en 6DSS92c31Apgjk.exe'. Enkele bezoekers van de sites melden dat hun virusscanners de malware zaterdag al had herkend. Ook op forumsite Gathering of Tweakers staan meldingen van zaterdagmiddag.

Pijnappels raadt alle bezoekers van de Wegener-sites aan hun virusscanner te 'actualiseren'. Een getroffen bezoeker tweet dat de malicieuze advertenties zijn geserveerd vanaf verschillende domeinen. Het blijkt te gaan om servers van het bedrijf CoolConcepts.

Externe advertentieservers

De virussen stonden in iframe-advertenties op externe advertentieservers. Internetredacteuren bij Wegener merkten het virus zondag op toen ze uit 'het systeem' werden gegooid'. "Daarna meldde de helpdesk dat we een virus hadden. Geen idee hoe lang dit gaat duren", aldus Pijnappels. De webservers waren zondagavond laat weer in de lucht.

De Wegener-kranten kampten in augustus al met een grote computerstoring. Daardoor zijn sommige kranten een dag niet verschenen. Wegener heeft zijn ict uitbesteed aan KPN-dochter Getronics.

UPDATE 12.00: Ook Nieuws.nl, eveneens klant van Coolconcepts, zou dit weekend besmette advertenties hebben geserveerd aan bezoekers, meldt Tweakers.net. Andere klanten van Coolconcepts zijn onder meer Sanoma, Nieuwslog, NRC Media, Reed Business, Kranten.com en Management Scope maar het is nog onduidelijk of ook op die sites malicieuze banners zijn verschenen.

UPDATE 13.30: Niet alle genoemde klanten van CoolConcepts hadden afgelopen weekend actieve campagnes via het advertentienetwerk van het bedrijf draaien op hun sites.