De 46-jarige Julius Oladiran uit het Londense Croydon heeft tegenover de rechtbank toegegeven dat hij heeft gepoogd in te breken in het computersysteem van een voormalige werkgever. Hij erkent ook dat hij meineed heeft gepleegd door een valse verklaring af te leggen.

De voormalige database-admin werd in 2007 door het niet nader genoemde bedrijf aangenomen op basis van een indrukwekkend cv waarop onder andere een Masterstitel en uitgebreide werkervaring bij de overheid pronkten. Maar al snel viel het zijn werkgevers op dat zijn kennis en kunde verdacht veel gaten vertoonden, waardoor hij na minder dan drie weken proef al niet meer terug hoefde te komen.

Dat pikte de beheerder niet, en ziekelijk nieuwsgierig naar de roddels en achterklap over zijn persoon besloot hij in te breken op werkstations van het bedrijf, malware te installeren en e-mails te lezen en te verwijderen. Maar door zijn keuze voor de inbreekmethode (een remote desktop) viel hij door de mand. Hij werd uiteindelijk gesnapt door een verbaasde medewerker die opmerkte dat zijn cursor opeens uit zichzelf begon te bewegen en in zijn systeem begon te rommelen.

De actie van Oladiran bleef niet zonder gevolgen voor het bedrijfje. Een project liep een maand vertraging op omdat co├Ârdinerende mails waren verwijderd, wat resulteerde in meerdere ontslagen. De rechter heeft hem een boete van 3200 pond (ongeveer 3500 euro) en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd.

Het verhaal is wederom een voorbeeld van de schade die een beheerder kan aanrichten op zijn voormalige werkgever. In een extremer Amerikaans geval werd recent een volledig blogplatform opgeheven, nadat vermoedelijk een oud-werknemer de gegevens op het door hemzelf opgezette amateuristische server volledig wiste. Bron: Techworld