Het Amerikaanse bedrijf Kronos komt met draagbare technologie (wearables) met gps en communicatie aan boord, bedoeld voor de zakelijke markt. In eerste instantie wordt gemikt op de maakindustrie en de retail.

Op de website van SFGate schrijft een journalist van Business Week over het Kronos, een bedrijf dat oplossingen levert voor 'workplace management' en de plannen om wearables in te zetten in de bedrijfsomgeving. Op zich geen schokkend nieuws ware het niet dat een van de toepassingen bedoeld is om in de maakindustrie gps in te zetten "om werknemers te storen als hun pauzes te lang duren."

De bal rolt op het hellend vlak

En daar gaat de bal rollen, op het hellend vlak. Want daarmee komt de werkgever in een privacy-knelpunt, zegt professor Ariana Levinson in het artikel. Niettemin, meent zij, loopt de wetgeving zo ver achter op de technologische ontwikkelingen dat een eventuele rechtszaak hierover waarschijnlijk wordt gewonnen door de werkgever.

Ook in Nederland is dat debat gaande. Zoals bekend worden chauffeurs van pakketdiensten of taxichauffeurs ook getracked door hun werkgever en ook daar is de nodige reuring over geweest. Het grijze gebied zit hem klaarblijkelijk in het wel kunnen mogen volgen van voertuigen, maar niet van mensen. Daarnaast moet het doel duidelijk zijn omschreven en zijn er kwesties rond de bewaartermijnen.

12 wearables