In het kader van de Dag van de Privacy vandaag publiceert het CBP een aantal aanbevelingen voor werkgevers over hetgeen ze wel en niet mogen doen in het omgaan met de persoonsgegevens van hun werknemers.

Want er gaat nogal wat mis. Zo constateerde het CBP dat een bedrijf de medicijndoosjes van zijn personeel wilde controleren om te zien of er medicijnen inzaten die de rijvaardigheid konden beïnvloeden. Dit terwijl zelfs het simpelweg vragen wat er dan aan mankeert als een werknemer zich ziek meldt, niet mag.

Media Markt filmt personeel

De zaak met de camerabeelden die door de werkgever werden gebruikt om werknemers op hun gedrag aan te spreken, is al langer bekend: Media Markt was het foute bedrijf. Maar de LinkedIn-kwestie is wel redelijk nieuw. Daarbij verplichtte de werkgever zijn werknemers om hun gegevens op LinkedIn up to date te houden, maar dat mag de baas helemaal niet doen.

In totaal kreeg het CBP in het afgelopen jaar 900 meldingen binnen over de verwerking van persoonsgegevens door werkgevers. Niet alles werd overigens onderzocht.