Het aantal rechtszaken om datadiefstal is in het Verenigd Koninkrijk met 177 procent gestegen het afgelopen jaar. Dat meldt een Brits advocatenkantoor dat al jaren een stijgende lijn ziet, maar in 2012 een groei zag naar 167 rechtszaken tegenover 106 in het jaar daarvoor, het vorige record. In 2010 dienden er 45 van deze datadiefstalzaken.

Volgens de advocaten wordt deze stijging mogelijk veroorzaakt doordat bedrijven in het verleden dachten niets aan datadiefstal te kunnen doen en het nu niet meer pikken. Ook zijn kleinere bedrijven vaak het slachtoffer, wegens het gebrek aan een afdoende IT-beleid en bijvoorbeeld goed rechtenbeheer.

Cloud maakt makkelijk

“Bedrijven zijn afhankelijk van vitale databases en zien steeds vaker ontevreden werknemers die databases en andere bedrijfskritieke gegevens kopiëren”, aldus advocatenkantoor EMW in een verklaring. “Of dit nu is om concurrenten te helpen of om een eigen bedrijf te beginnen, het is zo onwettig als iedere andere zaak van verlies van vertrouwelijke data.”

Het is volgens het advocatenkantoor door de opkomst van clouddiensten makkelijker voor werknemers om bedrijfsdata te kopiëren naar een dienst als Dropbox. Vooral kleine bedrijven zijn er de dupe van dat ex-werknemers het bedrijf verlaten met een hoop gevoelige informatie, omdat ze minder doen aan informatiebeveiliging.

Bedrijven komen in actie

De stijging kan volgens het kantoor te wijten zijn aan een veranderende visie van bedrijven op datadiefstal. In het verleden werd dit mogelijk meer gezien als een ongewenst maar onvermijdelijk gevolg van bedrijfsvoering.

“Nu de economie aantrekt en bedrijven steeds vaker werknemers naar de concurrent zien vertrekken, hebben ze weinig keus dan een langdurige en prijzige juridische procedure te beginnen om hun belangen te beschermen.”

Bron: EMW