De klokkenluidersite heeft een nieuwe database opengesteld, genaamd The Spy Files. Volgens de site zijn er meer dan 160 bedrijven in ruim 25 landen die spionagesoftware verkopen aan onder meer dictatoriale landen. De klokkenluidersite hield hierover donderdagmiddag een persconferentie in Londen.

The Spy Files

Tijdens de bijeenkomst onthulde Wikileaks een database, met daarin honderden documenten en handleidingen over spionagessytemen en de interceptie van telecommunicatie. Wikileaks-voorman Julian Assange: "Wie heeft er een iPhone, BlackBerry of Android? Dan ben je genaaid."

Volgens Wikileaks leggen de cables een grootschalige spionage-industrie bloot ter waarde van 5 miljard dollar. De belangrijkste spelers zijn Nokia-Siemens, het Duitse Elaman, Spaanse Agnitio, Amerikaanse BlueCoat en Franse Amesys. Dit laatste bedrijf zou de software, genaamd 'Eagle Glint' verkocht hebben aan Libië, terwijl de Franse regering daarvan op de hoogte was, beweert Assange.

Gmail kraken

Tijdens de bijeenkomst werd een handleiding getoond die gebruikt zou zijn door Ghaddafi in Libië. Hiermee is het mogelijk om Gmail-accounts van Libiërs en andere buitenlandse opponenten te kraken. Ook informatie van een Britse advocaat zou zijn bespioneerd.

IT-beveiliger Jacob Appelbaum, ook aanwezig bij de persconferentie, stelt dat voor deze bedrijven winst belangrijker is dan mensenlevens. De systemen worden dagelijks gebruikt om mensen op te sporen en te vermoorden, aldus Appelbaum.

Wilde Westen italië

Volgens Wikileaks is ook Italië een soort Wilde Westen voor informatie-interceptie. Dit komt omdat volgens de organisatie de helft van het land in handen is van de maffia. De maffia zou daarbij aandelen hebben in de afluistersystemen. In Italië is dringend wetgeving nodig voor het verbieden van die interceptie, aldus journalist Stefania Maurizi die is aangesloten bij het team van Wikileaks.