Het Amerikaanse bedrijf, ook actief in Nederland, heeft de levering bevestigd. De technologie is vorig jaar naar Dubai verscheept, zegt Blue Coat, dat eraan toevoegt ervan uit te zijn gegaan dat de spullen bedoeld waren voor een overheidsinstelling in Irak. Overigens kwam Blue Coat er uiteindelijk zelf achter dat ze gebruikt werden in Syrië, zegt het bedrijf tegen de Wall Street Journal.

Apparatuur verzendt statusupdates

De apparatuur blijkt namelijk automatisch statusupdates te versturen naar de leverancier en daaruit bleek dat de spullen werden gebruikt om het internet in Syrië te censureren. Maar, zegt Blue Coat erbij, het bedrijf gaat niet na waar dergelijke updates vandaan komen. De Wall Street Journal zegt die verstuurde computercodes te hebben ingezien en meent dat de Syriërs naast de censuurapparatuur ook nog andere producten van Blue Coat gebruiken. Mocht dat het geval zijn, wordt de positie van het bedrijf moeilijk in het licht van het handelsembargo dat de Amerikaanse regering zijn bedrijfsleven heeft opgelegd.

“We willen niet dat onze producten gebruikt worden door de Syrische regering", zegt Steve Daheb, een van de topmannen van Blue Coat tegen de WSJ. Maar volgens de krant toont het incident aan dat het moeilijk is in het voorkomen dat Westerse technologie voor webcensuur in de handen vallen van 'verkeerde' regimes, zelfs als er handelsembargo's zijn opgelegd. Eerder al waren er overtredingen in levering aan Egypte, Libië en diverse Golfstaten.

EU verscherpt exportverbod technologie

Het Europees Parlement nam vorige week juist een verscherping van het verbod op de export van dergelijke technologie aan. Daarmee moeten technologieproducten die tegen de eigen bevolking kunnen worden gebruikt, niet meer naar bepaalde regimes worden verscheept.

De producten van Blue Coat worden als sinds 2005 gebruikt door Syrische internetproviders. Minstens 25 producten zijn sinds die tijd naar het land verscheept, Dat gebeurde voornamelijk via tussenhandelaren in Dubai, waar de meeste technologiedistributeurs voor dat deel van de wereld zich hebben gevestigd. Blue Coat zegt nu ook andere leveranties naar het gebied nader te bekijken. De Amerikaanse regering zegt de Blue Coat-zaak te onderzoeken. Verder onthoudt het ministerie van Economie zich van verder commentaar.