De Groningse universiteit is druk bezig met de uitrol van een uniforme werkplek 2.0 waarbij Windows XP wordt uitgefaseerd, maar die migratie heeft zijn hobbels. Veel labapparatuur werkt op of met Windows XP en dat kan niet simpel worden overgezet op Windows 7. Naar een oplossing wordt gezocht, meldt de UKrant, het universiteitsblad van de RUG.

Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows XP op 8 april en dat kan consequenties hebben voor de beveiliging van het ICT-netwerk. Maar veel applicaties die de laboratoria van de RUG gebruiken, werken niet onder Windows 7. Oplossing is voorlopig de computers af te sluiten van het netwerk, maar dat stuit weer op veel gemopper van de wetenschappers. Die kunnen niet meer bij de Y-schijf, zo beschrijft UKrant.

Kosten migratie in de tienduizenden euro's

Verder wordt er geklaagd over de kosten van de migratie. Vincent Valk, een promovendus bij de onderzoeksgroep microbiële fysiologie heeft onlangs de High-performance liquid chromatography-systemen klaar gemaakt voor de overstap naar Windows 7 en zegt: "De licenties alleen al kosten bijna 10.000 euro. En voor dat geld krijgen we niets dat we niet ook al met de oude software konden. Behalve dan dat het op Windows 7 werkt."

Ook andere labopstellingen worden van het netwerk afgesloten vanwege Windows XP, zoals die van de onderzoeksgroep single molecule biophysics. Weer andere labopstellingen komen wel in aanmerking voor snelle migratie naar Windows 7, maar worden intensief gebruikt. "Zo veel, dat we het ons simpelweg niet kunnen veroorloven om labopstellingen enkele dagen buiten gebruik te hebben voor de upgrade", zegt een wetenschappelijk programmeur.

Stammenstrijd: wel of geen toegang tot Y?

Intern bij de universiteit wordt er nu een stammenstrijd gevoerd. De wetenschappers willen dat de XP-machines wel van het internet worden afgesloten maar toch toegang krijgen tot de voor hen belangrijke netwerkschijf Y, in tegenstelling tot de mening van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT), het ICT-team van de RUG, dat meent dat "aan elke mogelijkheid toch weer een nadeel kleeft."

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de maand februari onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!