Wethouder Michiel van Veen heeft beelden van een videosysteem dat eigendom is van de gemeente Cuijk gebruikt voor privédoeleinden. Zonder daarvoor toestemming te vragen heeft Van Veen plaatjes die laten zien dat zijn fiets wordt gestolen, op zijn privépagina op Facebook gezet, zo meldt Omroep Brabant.

De VVD-wethouder had zijn fiets neergezet bij het gemeentehuis, maar bij terugkomst was het rijwiel weg. Uit beelden die waren gemaakt door een registratiecamera bij de personeelsingang bleek dat de fiets gestolen was. Die beelden worden opgeslagen in een intern systeem, maar tegen Omroep Brabant zegt Van Veen dat hij van de gemeentelijke organisatie toestemming heeft gekregen om de beelden te bekijken. Voor het gebruik van die beelden heeft Van Veen geen toestemming gevraagd en dus ook niet gekregen.

VVD: Burgerlijke ongehoorzaamheid nodig

Volgens zijn eigen partij is de actie van de VVD-wethouder begrijpelijk. "Ik kan me voorstellen dat je vanuit frustratie en woede mensen laat weten dat iemand iets fouts heeft gedaan", zegt VVD-raadslid Liesbeth van Heeswijk tegen Omroep Brabant. “Kennelijk was hij niet op de hoogte van de regel dat bewakingsbeelden niet op internet mogen zonder toestemming. Soms is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig om de privacyregels in Nederland scherper te stellen."

Niet alleen heeft de wethouder zonder toestemming eigendom van de gemeente gebruikt voor privédoeleinden, daarnaast mogen videobeelden pas gebruikt worden op het internet voor opsporing van overtreders van de wet na toestemming van justitie en in samenwerking met de politie.

Politie kon niets met beelden

“De wethouder heeft bij aangifte bij de politie wel de videobeelden laten zien, maar de politie zei daar niet veel mee te kunnen doen. Toen heeft de wethouder die beelden op Facebook gezet in de hoop dat zijn vrienden de dief zouden herkennen", zegt Lotte Albers, woordvoerder van de gemeente Cuijk desgevraagd aan Webwereld.

Volgens Albers is er geen gemeentelijk protocol betreffende inzage en gebruik van de videobeelden. De camera bij de personeelsingang behoort niet tot een beveiligingssysteem, maar wordt door de balie in het gemeentehuis gebruikt om te zien wie er naar binnen wil bij de personeelsingang.

Wethouder Van Veen zelf vindt dat hij nu dubbel slachtoffer is van de situatie. Ten eerste is zijn fiets gestolen, ten tweede krijgt hij ook nog kritiek op het plaatsen van de beelden. “Hier leer ik van. Misschien had ik tot vier moeten tellen", zegt hij tegen Omroep Brabant.