Minister Opstelten van Veiligheid en Justititie heeft een pakket wetsvoorstellen (PDF) ingediend om computercriminaliteit beter aan te kunnen pakken. De voorstellen omvatten onder meer het controversiële terughacken, het uit de lucht halen van websites, het decryptiebevel en het verspreiden van gestolen data.

Terughacken en decryptiebevel

Het veelbesproken terughacken moet wettelijk mogelijk worden met het nieuwe wetsvoorstel. Zo moeten opsporingsdiensten een router, smartphone of pc binnen kunnen dringen. De minister wil daarmee bereiken dat bijvoorbeeld het IP-adres van een crimineel te achterhalen is en te zien is welke software er wordt gebruikt. Opstelten hoopt zo dat er beter kan worden ingegrepen bij onder meer botnetherders om ze strafrechtelijk te kunnen vervolgen.

Ook het eerder aangekondigde decrytiebevel wordt meegenomen in het uitgebreide voorstel. Daarmee moeten verdachten van een misdrijf worden verplicht om bestanden te ontsleutelen. Dit bevel zal volgens het ministerie terughoudend worden ingezet, maar critici wijzen erop dat dit ook werd gezegd van het breed ingezette tapbevel.

Heling niet-openbare data

Het wordt strafbaar om niet-openbare data over te nemen en ook de bekendmaking van gestolen gegevens moet strafbaar worden gesteld. Het is op dit moment niet mogelijk om iemand te vervolgen voor het helen van data, schrijft de minister, maar er is wel een duidelijke behoefte aan die mogelijkheid.

Opstelten vindt het dan ook wenselijk om 'heling' van gestolen gegevens ook strafbaar te stellen. Mensen die gestolen data bekendmaken, verkopen of op internet plaatsen zijn daarmee voortaan in overtreding.

Met het wetsvoorstel moet het dus strafbaar worden om niet-openbare data over te nemen. Het is overigens niet nodig dat die gegevens door computervredebreuk zijn verkregen. Ook een werknemer die gegevens verspreidt waar hij toegang toe heeft en die niet openbaar zijn, wordt dus strafbaar.

'Trek voorstel in'

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) uit kritiek op de plannen en roept de regering op het voorstel te verwerpen. De organisatie stelt onder meer dat gewone burgers de dupe dreigen te worden van de maatregelen.

"De ervaring in Duitsland toont bijvoorbeeld aan dat door de politie gebruikte spyware gemakkelijk door criminelen kon worden misbruikt", waarschuwt BoF. "Dit geldt ook voor de achterdeuren die de politie moet laten open staan om het inbreken op computers mogelijk te maken."

Update 09.09 uur: Alinea 'heling' gestolen gegevens toegevoegd.

Update 09.17 uur: Reactie BoF toegevoegd.