De Amerikaanse geheime dienst NSA mag wettelijk berichten en gesprekken van Amerikanen doorzoeken zonder gerechtelijk bevel. Dat blijkt uit een door klokkenluider Edward Snowden gelekt document aan The Guardian. Een geheime wet geeft de NSA toegang tot de enorme stroom online communicatie die de inlichtingendienst NSA kan doorzoeken, zonder tussenkomst van de rechter. De database bevat zoekwoorden, telefoonnummers, e-mail en ip-adressen, gebruikersnamen en volledige namen.

Voor het afluisteren zou geen gerechtelijk bevel nodig zijn. Ook communicatie tussen Amerikanen en buitenlanders kan zonder gerechtelijke toestemming worden afgetapt. Ruim een jaar geleden proberen twee senatoren vergeefs te voorkomen dat de NSA door kan gaan met deze manier van verzamelen van communicatiegegevens van Amerikaanse burgers, meldt The Guardian. Senatoren Ron Wyden en Mark Udall deden in het besloten 'inlichtingencomit├ę' van het Amerikaanse parlement een voorstel om de bevoegdheid van de NSA in te perken, maar ze vingen bot.

Transparantie

Tijdens een persconferentie zei Obama vrijdag in een reactie op het PRISM-schandaal dat zijn regering geen interesse heeft in het bespioneren van 'gewone burgers'. De Amerikaanse president bepleitte meer transparantie over spionageprogramma's. Zo moet het ministerie van Justitie beter uitleggen wat de wettelijke basis voor spionage is.

Verder moet er volgens Obama een groep experts komen die gaat beoordelen of er burgerrechten worden geschonden. Ook kondigde de president een speciale site aan waarop te zien zal zijn wat de VS doet met de grootschalige informatievergaring.