Het Russische bedrijf dat de tool op de markt brengt, beweert dat hun gereedschap zelfs simpele WPA-wachtwoorden kan kraken, terwijl er toch een paar slordige biljoenen combinaties mogelijk zijn met wachtwoorden van die bit-lengte.

Voorheen zou het op een conventionele Intel Core 2 Duo desktop-pc maanden duren om zo'n netwerk te open te breken. Elcomsoft zegt dat het met Wireless Security Auditor 1.0 in een fractie van die tijd gaat. Daarvoor heb je dan wel de rekenkracht nodig van maximaal vier high-end grafische kaarten.

Overigens vertelt Elcomsoft er niet bij hoe lang het precies duurt voor een WPA-wachtwoord van acht karakters is achterhaald. Het zegt alleen dat beheerders de tool een tijdlang moeten laten draaien om te kijken hoe goed ze beveiligd zijn.

Wachtwoorden die langer zijn dan 8 karakters, het minimum voor WPA, zijn vrijwel zeker een brug te ver voor deze tool. Maar het kan geen kwaad om het uit te testen, zeker omdat ook inbrekers de tool voor nog geen 600 euro in een mooie doos krijgen thuisgestuurd.

Heb je als beheerder geen budget om de Auditor aan te schaffen, dan kun je maar beter uit de buurt blijft van WEP en voor WPA goede wachtwoorden kiezen, liefst random gegenereerd door tools die daar speciaal voor zijn gemaakt. Een gewaarschuwd beheerder wist dat natuurlijk al lang. Bron: Techworld