Google wordt onderworpen aan een formeel overheidsonderzoek. Verder moet de Amerikaanse internetreus schriftelijk beloven dat dergelijke schendingen van de Britse dataprotectiewet niet meer voorkomen, meldt Christopher Graham (pdf), Information Commissioner bij de privacywaakhond van de Britse overheid.

Google heeft drie jaar lang wifi-verkeer afgeluisterd met zijn Street View-auto's. In het afgeluisterde dataverkeer zatem ook e-mails en wachtwoorden, die werden opgeslagen door de zoekgigant. Dit is in Groot-Brittanni├ź verboden en Google heeft met deze praktijken de Data Protection Act geschonden.

Geen geldboete

Ondanks dat de overtreding door de Britse privacybewaker Graham als zwaar wordt gekwalificeerd, hoeft Google geen boete te betalen. "De commissaris heeft de oproep een geldboete te geven afgewezen", bericht de Information Commissioners Office (ico).

Zelf noemt Graham de gekozen maatregel de "meest passende en proportionele" actie die de privacywaakhond kon nemen. Wel kunnen er eventueel nadere maatregelen volgen als Google zich niet aan de afspraken houdt.

Al beterschap beloofd

Google is al gestopt met het verzamelen van wifi-data via Street View, maar via smartphones zou wifi-sniffing nog staande praktijk zijn. De zoekgigant voerde naar aanleiding van de commotie rondom Street View zelf aanpassingen door in zijn privacybeleid. Die veranderingen komen haast exact overeen met de overeenkomst (pdf) die Google tekent met de Britse overheid.