Volgens de Zweedse nieuwssite DN kan OpenLeaks komende maandag beginnen. De website zal dan gebruikt worden voor documenten, die nu bij Wikileaks buiten beeld dreigen te raken.

Daarnaast is de opzet van OpenLeaks cruciaal anders dan Wikileaks. OpenLeaks voorkomt dat het zelf moet selecteren, redigeren en publiceren. De uploadende klokkenluider moet zelf kunnen bepalen bij welke media zijn gelekte documenten terecht komen. Dat meldt de initiatiefnemer en ex-Wikileaker Daniel Schmitt in een interview met Forbes.

Uit Wikileaks-hoek

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er bij een aantal mensen onvrede was over de koers van Wikileaks. Sinds vorig jaar zijn er af en aan problemen geweest met het tonen van eerder gelekte documenten en sinds het openbaren van beelden, waarin te zien is hoe vanuit een gevechtshelicopter journalisten worden doodgeschoten, is er onvrede.

Kern van de kritiek is dat er alleen aandacht is voor de grote zaken rond de oorlog in Afghanistan, Irak en de ambtsberichten van ambassades. Daardoor verdwijnt de aandacht voor veel andere gelekte documenten, die nu niet meer online te vinden zijn. Een groep heeft zich afgesplitst en maakte al eerder duidelijk met een initiatief te komen.

Minder prominent

Het is de bedoeling dat daardoor ook andere grote, maar niet zo prominent als de huidige veel besproken lekken, een kans krijgen. Wikileaks maakte de laatste vier jaar furore met allerhande onthulling over onder meer banken, giflozingen en opkloppen van onderzoeksresultaten rond het milieu.

De technologie en de manier waarop de site zal gaan werken, lijken sterk op Wikileaks. Ook de manier van omgaan met bronnen en de manier van opereren zullen sterke gelijkenissen hebben. Of OpenLeaks ook de documenten terug zal plaatsen die Wikileaks nu niet meer online heeft, is niet duidelijk. "Dat heeft geen prioriteit", meldt een bron.

Schmitt

Inmiddels is ook duidelijk dat Daniel Schmitt, de mede-oprichter van Wikileaks, de voorman van de site zal zijn. Schmitt komt begin volgend jaar met een boek “Inside Wikileaks”.

Er zijn momenteel meerdere initiatieven gaande om mensen te faciliteren met het openbaren van documenten. Zo komt er onder andere een Russische site om de klok te luiden over corruptie en is een politicus in Breda gestart met een lokale site om over de gemeente te lekken.