Sinds kort staat op de beroemde klokkenluidersite Wikileaks.org een geheim rapport uit 2008 van het Army Counterintelligence Center van het Pentagon. Het gelekte document is extra opmerkelijk omdat het over Wikileaks zelf gaat. De militaire inlichtingendienst concludeert dat de leksite een gevaar is voor het Amerikaanse leger.

Werknemers en geïnfiltreerde spionnen kunnen namelijk via Wikileaks eenvoudig zeer gevoelige informatie lekken, meldt Wired. Deze angst wordt dus meteen bevestigd door het lekken van het rapport zelf.

Waardevol voor vijanden

Wikileaks biedt klokkenluiders een "anoniem, niet traceerbaar en niet censureerbaar" podium om vertrouwelijke documenten op te lekken, aldus het rapport. De conclusie van het Pentagon: de site "kan waardevol zijn voor buitenlandse spionagediensten en legers, opstandelingen en terroristische groeperingen in het buitenland. Zij kunnen informatie verzamelen om het Amerikaanse leger aan te vallen, zowel in binnen- en buitenland."

Naast authentieke geheimen vormt het verspreiden van gefabriceerde informatie ook een gevaar voor de veiligheid van Amerikaanse troepen, stellen de onderzoekers van het Pentagon. "Nepinformatie, desinformatie en propaganda kan de perceptie van diegenen die dergelijke informatie via de website ontvangen negatief beïnvloeden." Het rapport raadt harde actie aan om de interne klokkenluiders te ontmaskeren en te vervolgen.

Site onder vuur

Wikileaks krijgt regelmatig te maken met partijen die eisen dat gelekte documenten of de gehele site offline worden gehaald. De site ging de afgelopen jaren meermaals kortstondig op zwart. Afgelopen december sloten de beheerders zelf de site, omdat ze geen geld meer hadden. Na een bedelactie is Wikileaks sinds februari weer in de lucht.