"Wikileaks is in de afgelopen 12 uur twee keer van hoster gewisseld", zegt hoofdonderzoeker Mikko Hypponen van securitybedrijf F-Secure. De klokkenluiderssite draait nu deels op een server in Frankrijk en deels in de cloud van Amazon, die draait op servers in Ierland en de Verenigde Staten.

Hacker claimt DDoS

Webwerelds zustersite Computerworld heeft de nieuwe hostinglokaties van Wikileaks opgespoord. Cloud-aanbieder Amazon heeft nog niet gereageerd op vragen van Computerworld over het huisvesten van Wikileaks, dat in de Verenigde Staten nu meer omstreden is dan het eerst al was.

Volgens Hypponen zit hacker The Jester (th3j35t3r, in 1337-speak) achter de distributed denial of service-aanvallen op Wikileaks. Die hacker is naar eigen zeggen een voormalige militair en valt Wikileaks.org aan omdat het "de levens van onze soldaten, 'andere assets' en buitenlandse relaties in gevaar probeert te brengen". Hij heeft eerder al fundamentalistische Islam-websites onder vuur genomen.

Felle reactie

De Amerikaanse regering heeft fel gereageerd op het openbaren van documenten met diplomatieke communicatie van de VS. Wikileaks zegt in totaal 250.000 stukken te hebben en geeft die nu geleidelijk vrij. De data is uitgelekt doordat het afgeschermde militaire netwerk van het Amerikaanse leger toegankelijk is voor meer dan 3 miljoen mensen.

De VS belooft de datalekkers aan te pakken. De regering is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar hoe deze documenten naar buiten zijn gekomen. Het stelt ook dat Wikileaks illegaal bezig is. Verder voert het Pentagon nieuwe beveiligingsmaatregelen door, waaronder beperkingen voor flash-drives om te voorkomen dat er zoveel documenten door één enkel persoon gekopieerd kunnen worden.

China

Ondertussen heeft China toegang tot Wikileaks geheel geblokkeerd en dringt het bij de Amerikaanse regering aan op "een gepaste aanpak" van deze kwestie. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de Chinese overheid "geen enkele verstoring wil in de relaties tussen China en de VS". Uit de via Wikileaks uitgelekte diplomatieke stukken blijkt onder meer dat China het communistische Noord-Korea niet ziet als een nuttige bondgenoot en dat het niet zal ingrijpen als die communistische staat zou instorten.

Daarnaast staat er in de naar buiten gekomen documenten dat de Chinese overheid verantwoordelijk is voor de cyberaanval op Google en andere grote Amerikaanse bedrijven. Dat was eerder al bekend, en de regering van de VS heeft daar ook al naar gehandeld door in harde bewoordingen een verklaring van China te eisen. De Chinese regering heeft ontkend achter de Google-hack te zitten.