De klokkenluiderssite heeft de aanval zelf gemeld op Twitter. Wikileaks adviseert bezoekers om naar een van de vele mirrors te gaan, ditmaal het Luxemburgse wikileaks.lu. De originele site kwam afgelopen nacht rond 4 uur weer in de lucht.

Washington: schade

De aanval volgde direct op de publicatie van meer dan 125.000 berichten van Amerikaanse diplomaten en ambtenaren. Het vrijgeven van die documenten richt in de ogen van Washington ernstige schade aan in het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten.

Wikileaks brengt daarmee onder meer informanten in gevaar, zeggen woordvoerders van de Amerikaanse regering tegen Associated Press. Dat persbureau heeft voorinzage gehad in een groot aantal van de nu uitgelekte berichten. Daarin worden onder meer namen genoemd van mensen in andere landen die bescherming zochten bij de Amerikanen.

OpenLeaks

Maar volgens WikiLeaks is de publicatie van de onbewerkte diplomatieke berichten een onbedoeld “lekje" dat is veroorzaakt door een niet nader gespecificeerd probleem, zo schrijft The Register. In eerdere publicaties had de klokkenluidersite juist de berichten zorgvuldig bewerkt om individuen niet in gevaar te brengen.

Nu kregen sommige media toegang tot de onbewerkte data. Zij hebben vanuit een nog onbekende bron een wachtwoord toegezonden gekregen dat toegang gaf tot de berichten. Duitse media wijzen naar concurrent OpenLeaks als bron van die verzending. Die alternatieve klokkenluiderssite is opgezet door een ex-medewerker van Wikileaks die bij zijn vertrek geheime documenten heeft gestolen en het indiensysteem heeft gesaboteerd.

'Kwaadwillend individu'

WikiLeaks zelf verwijst niet direct naar die Duitse hacktivist waar het al geruime tijd mee overhoop ligt. De site zegt dat er wel een probleem is, maar dat dat probleem niet ligt in een zelf veroorzaakt lek. “Er is wel een probleem, maar het is niet dat probleem", twitterde de klokkenluidersite als reactie op nieuwsberichten. “Er is geen lek bij WikiLeaks, maar het probleem ligt bij een mediapartner en een kwaadwillend individu."