Julian Assange kondigde dit aan op een persconferentie vanmiddag in Londen. Zonder donaties is Wikileaks niet in staat om komend jaar door te gaan. "We hebben een jaar geleefd op de geldreserves en moeten nu alles inzetten om de blokkade te verwerpen", zegt Assange.

Volgens Wikileaks druppelen donaties nu alleen nog binnen via alternatieve manieren, zoals via post en sms-verkeer. Deze wijze levert hen nog maar 7.000 euro op. "Maatschappijen als Visa en Mastercard blokkeren 95% van onze donaties. Een dag voordat de blokkades werden opgeworpen ontvingen we nog 100.000 euro in 24 uur tijd." Doorgerekend zou Wikileaks door de donaties ongeveer 40 tot 50 miljoen euro hebben misgelopen.

Start het gevecht

Wikileaks start het gevecht met een klacht bij de Europese Commissie (EC). Midden november doet de EC uitspraak of het een formeel onderzoek instelt naar de financiële blokkade. "De Europese Commissie kan de banken verplichten de blokkade op te heffen hangende het onderzoek", zegt Assange.

Wikileaks klaagt de grote financiële instanties PayPal, Visa, Mastercard en de Bank of America aan voor de schade. "Visa en Mastercard zijn verantwoordelijk voor 97 procent van de verwerking van creditcard-transacties. Elke transactie die iemand doet bij Visa wordt gecontroleerd door de bank. Daarnaast worden de tranacties ook gecheckt door politieke groeperingen die invloed uitoefenen op de banken", stelt Assange.

Wereld stemt met portemonnee

Wikileaks dacht niet dat de financiële blokkade zo lang stand zou houden. "Er is geen enkele wettelijke basis voor die actie. Wikileaks als instantie is nooit aangeklaagd en ook niemand van onze organisatie". Volgens Assange is dat de zwaarste aanslag op de vrijheid van meningsuiting. "Deze instanties mogen niet bepalen hoe de wereld stemt met zijn portemonnee."

“Financiele krachten proberen een organisatie te vernietigen die vecht voor de vrijheid op Internet en meningsuiting. Als de blokkades aan het eind van het jaar nog van kracht zijn, kan de organisatie niet verder gaan", vertelt hij. Assange zegt naar schatting 3,5 miljoen dollar nodig te hebben om volgend jaar door te kunnen gaan.