De zogeheten Trans-Pacific Partnership-overeenkomst (TPP) is nog in onderhandeling, maar klokkenluiderssite Wikileaks onthult nu de geheime draft-versie waar al flink over is onderhandeld. "De TPP is het grootste economische verdrag ooit, het omvat naties die meer dan 40 procent van het bruto nationaal product van de wereld vertegenwoordigt", kondigt Wikileaks de publicatie aan.

Hoofdstuk over intellectueel eigendom

De onthulling van de voorlopige tekst van dit geheime handelsakkoord gebeurt aan de vooravond van de beslissende onderhandelingsronde. Die vindt komende week plaats in Salt Lake City (Utah, VS), van 19 tot 24 november. Wikileaks publiceert het hoofdstuk over intellectueel eigendom (ip, intellectual property), en de bescherming daarvan.

Daarin worden maatregelen neergezet die internetvrijheid nadelig kunnen beïnvloeden en die prijzen voor Amerikaanse producten als films, games en medicijnen kunnen verhogen. Wikileaks spreekt van verreikende gevolgen voor medicijnen, uitgevers, internetdiensten, burgerrechten en biologische patenten. Het nu gepubliceerde hoofdstuk van het geheime handelsakkoord bevat de onderhandelingsposities van de twaalf landen die mogelijk meedoen met de overeenkomst.

Het nu deels onthulde TPP-akkoord brengt de dreiging terug van het omstreden, ook geheime, handelsakkoord ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Daarbij hebben de landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan, Canada en enkele andere landen jarenlang in het geheim onderhandeld om piraterij en namaak te bestrijden. Uit uitgelekte draft-versies van ACTA bleek dat hierdoor burgerrechten, internetvrijheden, isp-belangen en andere zaken bedreigd werden. Zo zouden internetproviders aansprakelijk zijn te stellen voor inbreuk op intellectueel eigendom, zouden eindgebruikers zijn af te sluiten van internet, zouden film- en muziekpiraten miljoenenboetes boven het hoofd hangen, en meer vergaande maatregelen.


Balans tussen bedrijven en burgers

Deze landen zijn: de Verenigde Staten, Japan, Mexico, Canada, Australië, Maleisië, Chili, Singapore, Peru, Vietnam, Nieuw-Zeeland en Brunei. De meeste van deze landen willen een balans tussen de rechten van ip-eigenaren en de legitieme belangen van gebruikers en de gemeenschap. De VS en Japan zijn tegen de aangedragen formulering daarvan, meldt de Australische krant The Age.

Klokkenluiderssite Wikileaks begeleidt de onthulling van de Trans-Pacific Partnership-overeenkomst met een samenvattende cartoon: