Franse rechters weigerden hostingprovider OVH Frankrijk in Roubaix aan te pakken om het technisch aanbieden van de mirror van website Wikileaks af te sluiten. De rechter reageert hiermee negatief op een oproep van de Franse regering, bij monde van de Franse minister van Industrie Eric Besson.

Twee rechtbanken ontvingen klachten. De rechtbank in Lille wees het verzoek af en die in Parijs hield de zaak aan in afwachting van nadere argumenten.

Gewoon een klant

OVH verwees naar de Europese e-commerce richtlijn waarin staat dat providers moeten voldoen aan een notice and take down eis van Justitie, maar niet van welk politiek gezag dan ook.

Sinds Amazon Wikileaks weigert te hosten, neemt Wikileaks van OVH een dedicated server af met bescherming tegen cyberaanvallen en betaalt daarvoor met een creditcard 'minder dan 150 euro', aldus OVH. "OVH is vóór noch tegen deze site. We vroegen niet om deze site te hosten, noch om het niet te organiseren. Nu die hier staat, zullen wij voldoen aan de overeenkomst. Dat is onze taak", stelt de directie van OVH.

In dezelfde teneur beantwoordt Melchior Aelmans, directeur van hostingbedrijf Serverius in Dronten, vragen over het offline halen van de site. Uit DNS gegevens blijkt dat Wikileaks.ch op zijn servers draait: "Niemand is daarop gekomen en ik vernam het ook pas recent. Het is gewoon een klant en daarvoor voeren wij de opdracht uit."

Geen illegale activiteiten

Die klant is de Piraten Partij Wikileaks die verbonden is met de Piratenpartei Schweiz. Aelmans: "Al die piratenpartijen zijn met elkaar verbonden. Zolang we van de rechter-commissaris geen bevel krijgen dat het illegaal is, laten we het staan."

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat er geen reden is voor een 'notice and take down' van hostingbedrijven, zoals ook Xs4all en Byte die Nederlandse mirrors hosten. "We kijken er wel naar, maar er zijn geen illegale activiteiten vastgesteld dus is er geen reden om de sites offline te halen", aldus de woordvoerder van het OM tegen Webwereld.

Zonder rechter

Raymond Garnier, die al jaren GeenStijl en deels ook Powned host, zou naar eigen zeggen wel reageren als een minister zou oproepen om de mirrors offline te halen: "Ik ben ik niet gecharmeerd van Wikileaks”, vertelt hij desgevraagd. “Het gaat hier niet om het delen van kennis welke publiekelijk belangrijk zou kunnen zijn of zou zijn achtergehouden. Ik zie ook niet in waarom Powned zich hier mee bezig moet houden. Dat men zich uit over Wikileaks prima en dat men een mening heeft, ook prima. Het hosten ervan is onnodig provocerend."

Dominique Weesie, directeur van Powned, is niet blij met deze opvatting: "Op zijn minst overleg je zoiets even met je klant. Voor ons is het eenvoudig: mocht hij ons offline halen zonder bevel van de rechter-commissaris dan stappen we morgen nog over naar een ander hostingbedrijf als Xs4all."

Powned heeft, vertelt Weesie aan Webwereld, met opzet de Wikileaks mirror niet gehost op de servers van de publieke omroep: "We hadden de omroep met het risico kunnen opzadelen van een ddos-aanval en dan zouden ook andere omroepsites daarvan de lijden hebben gehad. De mirror van de VPRO staat overigens wel op de omroepservers, heb ik begrepen."