Momenteel staat Facebook open voor alle applicaties van derden. Die vrijheid leidt tot een wildgroei aan malware, zegt Rik Ferguson, senior security-expert bij Trend Micro. Facebook zou een voorbeeld kunnen aan bijvoorbeeld de App Store van Apple, die software screenen voordat het op hun platform wordt toegelaten.

Koobface

Ferguson heeft in de afgelopen week vier gevallen van malware gevonden op Facebook, zegt hij in een gesprek met The Guardian. Bekendste daarvan is de Koobface-worm, die al sinds december 2008 Facebook en MySpace teistert. Computers besmet met Koobface sturen links rond naar hun Facebook-netwerk. Die link leidt naar een videopagina die de gebruiker vraagt om een update van Flash. Een klik op die softwarelink leidt tot besmetting. Vooralsnog lopen alleen Windows-computers gevaar.

"Als Facebook niks doet, dan zal er nog meer malware komen", zegt Ferguson. Hij denkt dat de malwaremakers uit zijn op gevoelige persoonsgegevens van de 175 miljoen gebruikers op het sociale netwerk. Met die privégegevens kunnen ze iemands identiteit kapen. Hij adviseert Facebook-gebruikers daarom om hun profielen op ‘privé’ te zetten zodat ze niet geïndexeerd kunnen worden door zoekmachines. Ook ontraadt hij gebruikers om privé-informatie te plaatsen, zoals contactgegevens en reisplannen.

Geen hek om Facebook

Voor Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is het vooraf controleren van applicaties uitgesloten. Hij wil geen hek om Facebook heen bouwen. "Een open systeem waar iedereen aan kan deelnemen is beter. Ik wil dat ook een student vanuit zijn zolderkamer eigen applicaties kan bouwen. Zo ben ik ook begonnen. We willen dat soort innovatie mogelijk blijft."