Microsoft is niet van plan uit te leggen wat patches die via Windows Update worden gepusht precies doen. In een mailconversatie met website The Register geeft Microsoft aan dat het alleen KB-artikelen schrijft voor "de meeste updates die we met Windows as a service bezorgen". Afhankelijk van het belang van de update en of de update nieuwe functionaliteit voor gebruikers biedt, kiest het bedrijf al dan niet voor een toelichting, zo schrijft een woordvoerder.

In Windows 10 staat standaard ingeschakeld dat de computer op de achtergrond updates binnenhaalt en installeert. Dat dit een gevoelig proces is dat in de praktijk vaak mis kan lopen. Dit tonen recente flaters van het bedrijf aan waarbij uitgerolde patches systemen lieten crashen.

Microsoft houdt desondanks vol dat Windows Update superveilig is. The Register merkt op dat Microsoft met deze ondoorzichtige patches nieuwe privacyschendende functionaliteit kan installeren. "Als Microsoft niets te verbergen heeft, zouden ze ons toch wel laten weten wat er in iedere update zit?", schrijft de site.

Of dit updatebeleid ook voor het nieuwe Windows Server gaat gelden, laat Microsoft nog in het midden.