Het DiagTrack-programma dat Microsoft had ingebouwd in de eerste Windows 10-probeerversies bestaat nog steeds. Het heet tegenwoordig simpelweg anders: Connected User Experiences and Telemetry. Sinds begin deze maand draait dat in je Windows 10 en stuurt onder meer je naam, e-mailadres, browsergebruik, applicatiegebruik, systeemconfiguratie, zoekgedrag (internet en bestanden) en op mobiele devices ook je telefoon- en sms-data.

Voor de zomer ontstond er nogal wat consternatie over DiagTrack omdat dat vraagtekens opriep over schending van de privacy. In de loop van de tijd, toen Windows 10 uitgerold werd en na enkele updates, leek DiagTrack verdwenen te zijn. Maar TweakHound heeft nu uitgevonden dat het simpelweg een andere naam heeft gekregen. De site geeft tevens een stappenplan om de spyware handmatig uit te schakelen.

Onderstaande screenshot is van Tweakhound:

Microsoft krijgt de schijn tegen

Microsoft heeft eerder aangegeven dat de data alleen wordt gebruikt om gebruikers van dienst te zijn met het monitoren van de gezondheid van de systemen. Maar ondertussen krijgt het bedrijf de schijn tegen, nadat een eerdere update applicaties als Ccleaner en Spybot van het systeem afveegde. Dat was een bug, zei Microsoft.

Daarna bleek de grote novemberupdate (1511) bij "enkele gebruikers" de privacy-instellingen te veranderen. Ook een bug, zei Microsoft. Nu blijkt deze zelfde update dus DiagTrack te hebben hernoemd naar Connected User Experiences en Telemetry, en die ook nog in het systeem te hebben verplaatst. Zoeken en uitschakelen dus.