Gebruikers van Windows 10 merkten deze week op fora als Reddit op dat scans met antimalwareprogramma Windows Defender opeens niet of nauwelijks meer werkten. Dat kwam door een update aan de System File Checker. Die loste een probleem op waardoor Powershell-bestanden van Defender als foutief werden aangezien, zo melden gebruikers op de site AskWoody van IDG-collega Woody Leonhard.

Volgens een uitleg van Microsoft werden bestanden in de map %windir%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules\Defender door SFC als beschadigd aangemerkt, wat foutmeldingen opleverde. Een patch die stilletjes deze week werd uitgerold loste dat probleem op en het issue deed zich voor bij gebruikers van Defender-versies 4.18.1906.3 en later.

Maar de patch leverde een nieuwe bug op: Windows Defender wilde geen scans meer uitvoeren. Mensen die de definities bijwerkten naar versie 1.301.1608.0, merkten dat het programma geen scans niet juist werden voltooid. Het programma scande slechts enkele bestanden en kwam dan al met het resultaatvenster op de proppen. Microsoft heeft dat nieuwe issue opgelost in de vannacht uitgekomen definitie-engine1.301.1793.0 ( hier te vinden).