De eerste verzameling (SP1) van patches en updates voor Windows 7 is al enige tijd verkrijgbaar via Windows Update. Het betreft daarbij een download (en installatie) die Microsoft aanreikt aan gebruikers van pc's met de vorige versie van Windows. Nu gaat het softwarebedrijf over tot automatische (download en) installatie van SP1.

Einde support

Met ingang van 9 april beëindigt Microsoft de mainstream (gratis) support voor de oorspronkelijke release van Windows 7. Die zogeheten RTM-versie (release to manufacturing) krijgt dan geen updates meer, daarvoor is dan Windows 7 met service pack 1 vereist. Die geniet nog support tot 13 januari 2015. Het aflopen van de support voor de RTM-versie is vorige maand nog onder de aandacht gebracht door Microsoft.

"Het updaten van klanten naar Windows 7 SP1 is onderdeel van onze voortdurende poging om klanten die SP1 nog niet hebben geïnstalleerd te verzekeren van doorlopende support en verbeterde security-updates", blogt communicatiemanager Brandon LeBlanc van Microsoft. Hij geeft aan dat het lapmiddelenpakket in de loop van de komende weken wordt uitgerold naar alle gebruikers die Windows 7 RTM draaien.

Volautomatisch

De installatie van SP1 gebeurt volledig automatisch. "Er is geen gebruikersinteractie vereist voor diegenen die Automatische Updates aan hebben staan." Beheerders kunnen het gepushte service pack weren of uitstellen. Voor de installatie is 750 MB schijfruimte nodig op de 32-bit variant van Windows 7, en 1050 MB voor de x64-variant (semi-64-bit).

De support-levenscyclus die Microsoft hanteert voor Windows 7: Klik voor groot