De volgende versie van Windows krijgt tools ingebouwd die gebruikers moeten helpen aan sterkere wachtwoorden. Omdat het besturingssysteem wachtwoorden centraal gaat bewaren, kunnen gebruikers makkelijker een complexer - en daarmee veiliger - wachtwoord gebruiken. Dat hoeven ze dan niet te onthouden, schrijft vice-president Steven Sinofsky van Microsoft op het Windows 8-blog.

25 verschillende accounts

Sinofsky haalt een onderzoek van Microsoft uit 2007 aan waaruit blijkt dat de gemiddelde gebruiker in de Verenigde Staten 25 verschillende online-accounts heeft. Voor deze accounts worden maar zes unieke wachtwoorden gebruikt. “Dat is zorgwekkend voor mensen die zich bezighouden met beveiliging", zegt Sinofsky. “Het toont aan dat de gemiddelde gebruiker zijn wachtwoord behoorlijk vaak hergebruikt."

De Windows-topman speculeert dat gebruikers van zichzelf waarschijnlijk nog veel vaker aan wachtwoordrecycling zouden doen. Nu worden ze nog tot enige afwisseling gedwongen door de uiteenlopende wachtwoordregels die verschillende websites hanteren. "Sommige [websites - red.] vereisen alfanumerieke tekens mét speciale karakters, andere staan speciale karakters niet toe, sommige hebben een minimumlengte voor wachtwoorden, andere niet, etcetera."

Microsoft wil het probleem van de onveilige en herbruikte wachtwoorden oplossen door wachtwoorden te bewaren voor de gebruiker. Daarvoor bouwt het in Windows een centrale opslag voor wachtwoordinformatie, vergelijkbaar met de sleutelhanger in Mac OS X.

Automatisch invullen

Anders dan op Apple's besturingssysteem zal Microsoft wachtwoorden automatisch in laten vullen door Internet Explorer 10. Op die manier hoeft de gebruiker moeilijke wachtwoorden niet te onthouden. Dat doet de ingebouwde browser van Windows.

“Als je complexe en unieke wachtwoorden hebt voor iedere site, zonder ze allemaal te hoeven onthouden, is dat makkelijker voor de gebruiker. Het is ook veiliger, omdat het lastiger is voor hackers om het wachtwoord te stelen", redeneert Sinofsky.

Wachtwoorden uitwisselen

De wachtwoordinformatie die is opgeslagen in Windows 8 is niet opgesloten in dat besturingssysteem. De gegevens zijn ook op andere pc's beschikbaar via Microsofts eigen inlogsysteem Windows Live ID. De gebruiker geeft daarbij van tevoren aan welke computers 'vertrouwde pc's' zijn. Als het wachtwoord voor een pc kwijt is, kan dat via Live ID ook worden gereset vanaf een andere, vooraf geautoriseerde computer.

Microsoft wil de wachtwoordkluis van de aankomende nieuwe Windows-versie ook openstellen voor derden. Het maakt hiervoor een api (application program interface) zodat applicaties hun wachtwoorden kunnen opslaan in Windows' wachtwoordsysteem. Deze api is voor apps die zijn gemaakt voor de nieuwe Windows 8-interface (Metro).