Het nieuwe Windows vraagt direct om noodzakelijke updates. Zowel Windows 8 als Windows RT maken onderdeel uit van Microsofts patchronde die aanstaande dinsdag een serie kritieke kwetsbaarheden verhelpt. Bij beide op 26 oktober geïntroduceerde Windows-versies gaat het om twee lekken waardoor vijandige code op afstand is uit te voeren op een pc of tablet, blijkt uit het voorafgaande bulletin.

Lek gaat terug tot XP

Er zitten drie gaten in alle Windows-systemen vanaf XP (SP3). Wat betekent dat de security-update ook geldt voor het meest recente serverbesturingssyteem Windows Server 2012. In het geval van Windows 8 en RT gaat het om twee kritieke gaten, waarover Microsoft logischerwijs vooraf aan Patch Tuesday geen inhoudelijke mededelingen doet.

Maar er is meer. Naast Windows verschijnt er dinsdag ook een vierde kritieke patch. Deze geldt voor een kwetsbaarheid in Internet Explorer 9 op Windows 7, Vista en Windows Server 2008. Daarnaast krijgt ook Excel (voor Office 2010, 2007 en 2003) een noodzakelijk patch, terwijl de laatst genoemde update slechts een “aanpassing" vergt voor de instellingen van Windows 7, Vista en Server 2008 om te voorkomen dat informatie lekt.

Eenzelfde ritme

Woensdag maakte Adobe nog bekend dat het Microsofts maandritme aan gaat houden bij Flash-updates. Adobe brengt vanaf de eerstvolgende ronde - aanstaande dinsdag - zijn patches voor Flash gelijktijdig uit met de Windows-maker.

Er was al langer sprake van onderlinge uitwisseling van security-informatie tussen beide bedrijven via Microsofts beveiligingsinitiatief MAPP (Microsoft Active Protections Program). Dat gezamenlijk afstemmen moet er voor zorgen dat Windows 8 beter beschermd wordt en moet ook beheerders minder verspreid onderhoudswerk opleveren.