De securitysoftware in Windows 8 draagt de naam van Microsofts huidige antispywarepakket, maar combineert dat met de gratis eigen antivirus Security Essentials. Beide beveiligingspakketten van Microsoft zijn nu nog een gratis download, maar in Windows 8 komt het al gelijk mee. De software is dan echter niet per definitie actief.

Ook bij verlopen abonnement

De antivirus/antispyware-combinatie in de volgende nieuwe Windows-versie wordt pas actief als er geen andere securitysoftware actief is, laat leverancier McAfee weten aan Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. Het 'aanslaan' van de Microsoft-eigen security gebeurt als bescherming van derden niet aanwezig is én als eventueel aanwezige antivirus niet meer geldig is. Een geïnstalleerd pakket met een verlopen abonnement wordt dus als niet-actief beschouwd.

Veel pc-leveranciers installeren securitysoftware van derden, die daarvoor betalen, op de computers die zij verkopen. In de regel gaat het dan om volledige versies die echter maar voor een bepaalde tijd werken. Daarna krijgt de pc-eigenaar de optie een nieuw abonnement op het securitypakket in kwestie aan te schaffen. In de praktijk gebeurt die verlenging niet altijd, wat kwetsbare pc's oplevert.

Trialware-inkomsten

Microsoft wil dat met Windows 8 voorkomen door in zo'n scenario de eigen securitysoftware automatisch in werking te laten treden. Het vernieuwde en ingebouwde Windows Defender is al aanwezig in de nu vrijgegeven Release Preview van het aankomende besturingssysteem.

Marketingdirecteur Gary Davis van McAfee zegt dat Microsoft vooral de pc-makers tegemoet komt. Die bedrijven halen veel van hun winst uit de meelevering van trialware, zoals antivirusprogramma's. Daarom blijven die dus voorrang houden.