De methode is in detail beschreven op het blog van het Windows ontwikkelteam. Mensen kunnen bij de instellingen een foto naar eigen keuze selecteren, die voortaan wordt getoond bij het inloggen. De gebruiker moet op die foto drie vingerbewegingen instellen, die voortaan moeten worden gemaakt bij het inloggen.

Daarbij kan worden gekozen uit drie verschillende vingerbewegingen: een cirkel, een vingertik en een streep tussen twee vaste punten. Om correct in te loggen moeten de bewegingen op de juiste plek, de juiste volgorde en de juiste richting worden geplaatst. De foto is voor die methode opgeknipt in vakjes. Volgens Microsoft zou deze vorm van inloggen slechts vier seconden duren.

70 biljoen combinaties

Microsoft heeft tevens op een rijtje gezet wat het voordeel is van deze beveiligingsmethode ten opzichte van het traditionele wachtwoordgebruik. Als een gebruiker een wachtwoord heeft van zes karakters met op zijn minst één hoofdletter erin en één cijfer, zouden er zeven miljard combinaties zijn. Maar met een fotowachtwoord met zes vingerbewegingen die slechts alleen uit vingertikken zouden bestaan, zijn er al 1,3 biljoen combinaties. Met een combinatie van vijf vingerbewegingen met op zijn minst één cirkel en één streep, loopt het aantal combinaties op naar 70 biljoen.

Het fotowachtwoord is bedoeld voor aanraakschermen, maar kan tevens worden gebruikt via een muis. Het Windows-ontwikkelteam van Microsoft zegt er wel bij dat het systeem nog in de ontwikkelfase zit. Maar gehoopt wordt dat het op tijd uitontwikkeld is voor opname in de definitieve versie van Windows 8 als dat begin deze zomer op de markt zal verschijnen.