Microsoft wil de gratis virusscanner Security Essentials meeleveren met Windows 8. Het bedrijf heeft dat in stilte bekendgemaakt, nadat het een nieuwe betaversie van Security Essentials online heeft gezet, die automatisch malware verwijdert zonder interactie door de gebruiker.

Slecht nieuws voor vendors

Antivirusbedrijven uitten kritiek op het voornemen van Microsoft om Security Essentials in Windows 8 in te bouwen. Volgens Sophos betekent dit slecht nieuws voor de leveranciers van beveiligingssoftware, die afhankelijk zijn van verkoop aan consumenten. "Het is de vraag hoeveel gebruikers nog geld willen betalen voor beveiliging als het al in Windows 8 is ingebouwd", aldus Graham Cluley van Sophos.

Hij vindt het wel begrijpelijk dat Microsoft het imago van Windows rond beveiliging wil oppoetsen. "Als commerciële partijen er niet in zijn geslaagd dat te doen, waarom zouden ze het dan niet zelf doen?" De plannen van Microsoft zullen leiden tot meer kortingen en acties op de antivirusmarkt, denkt Sophos.

Anti-mededinging en monocultuur

Ook verwacht Sophos dat softwarebedrijven juridisch in het geweer zullen komen omdat ze de actie van Microsoft concurrentiebeperkend vinden. Dat gebeurde jaren geleden ook al toen Microsoft de browser Internet Explorer begon mee te leveren met Windows. Dat leidde onder meer tot de verplichte invoering van een keuzescherm voor browsers binnen de EU, opgelegd door de Europese Commissie in het kader van de antitrustschikking met Microsoft.

Volgens Sophos zijn consumenten ook de dupe, omdat het slecht zou zijn als het gros van de consumenten hetzelfde antivirusproduct zouden gebruiken. "Monocultuur is voor security een slechte zaak."