Securityleverancier BitDefender heeft Windows 8 bestookt met de top 100 van malware die het de afgelopen zes maanden heeft gedetecteerd. In totaal is dat met alle varianten van die top 100 uitgekomen op 385 stuks malware. Die kwaadaardige software is vorige week getest op een verse installatie van het net uitgekomen Windows 8. Daarvan is 15,84 procent erin geslaagd Microsofts nieuwste besturingssysteem te besmetten.

Standaard vangnet

BitDefender heeft dat percentage naar beneden afgerond in zijn persbericht over de test van het ingebouwde Windows Defender. Die antimalware is de opvolger van Microsofts gratis beveiligingspakket Security Essentials. Nieuw in Windows 8 is dat die eigen security van de Windows-maker aanstaat als er geen andere antimalware is geïnstalleerd óf als dat alternatief niet uptodate is.

Windows Defender is beter dan geen bescherming, erkent BitDefender dat net zijn eigen securitysoftware heeft bijgewerkt voor Windows 8. Maar het is volgens de leverancier niet veel beter dan geen bescherming. "Het merendeel van de populaire antivirus[pakketten - red.] doen het beter", zegt securitystrateeg Catalin Cosoi van BitDefender.

Tweede linie: UAC

In de test van 385 malwarevarianten zijn 61 stuks succesvol doorgedrongen op Windows 8. Nog één exemplaar is wel langs Windows Defender gekomen maar is vervolgens zelf vastgelopen, dus is effectief geen bedreiging. Nog een laatste malwarevariant is wel tot uitvoering gekomen, maar is daarbij geblokkeerd door Windows' beschermingsmechanisme UAC (User Account Control). Dus ook daarbij is de kwaadaardige software niet aan zijn eigenlijke werk toegekomen.

Onder de wel doorgedrongen tools van cybercriminelen bevinden zich backdoors, keyloggers, afluisteraars van log-ins, en meer. BitDefender heeft zijn Windows 8-test ook uitgevoerd met Windows Defender uitgeschakeld. Op die onbeschermde pc zijn 234 van de 385 malware-samples tot uitvoering en dus infectie gekomen.

'Weinig verbeterd'

Daarnaast konden 138 stuks niet worden gestart op de doel-pc, "om uiteenlopende redenen". Nog eens 6 stuks kwamen tot uitvoering, maar crashten dan. En tot slot wisten 7 malwarevarianten zichzelf wel uit te voeren, maar werden ze geblokkeerd door UAC. BitDefender stelt dat het ingebouwde Windows Defender maar weinig is verbeterd ten opzichte van Microsofts securityproduct voor Windows 7.