Meer dan twintig jaar lang heeft Microsoft concurrenten de grond in gestampt om zich vervolgens te verdedigen tegen allerlei antitrust-aanklachten. Maar met het irrelevanter worden van de desktop en het verdwijnen van menig voormalig rivaal, lijkt Microsoft zichzelf te willen rehabiliteren en een nieuw pad op te gaan. Maar is dat wel zo?

Boos blog

In de enige softwarewerelden waar het bedrijf nog rivalen heeft - antivirus en beveiliging - is Microsoft weer bezig met anticompetitieve geintjes. Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige beveiligingsbedrijf, zei vorig jaar:

Als je bijwerkt naar Windows 10, deactiveert Microsoft zonder waarschuwing alle 'incompatibele' beveiligingssoftware en daarvoor in de plaats installeert Windows - je raadt het al - zijn eigen AV Defender. Maar wat verwacht je nou als ontwikkelaars een week voordat de nieuwe versie van het OS verschijnt de tijd krijgen om hun software compatibel te maken?

Kaspersky deed meer dan alleen een boos blog schrijven. Hij klaagde in de eerste plaats bij de Russische mededingingsautoriteit FAS die een onderzoek begon tegen Microsoft naar machtsmisbruik. Zijn bedrijf, Kaspersky Lab, diende deze maand meerdere antitrust-klachten in, onder meer bij de Europese Commissie en het Duitse Federale Kartel Bureau.

Beschulding van machtsmisbruik

In een opvolgend blog stelde Kaspersky: "Microsoft misbruikt zijn dominante positie in de markt van computerbesturingssystemen om zijn eigen - inferieure - beveiligingssoftware (Windows Defender) te bevoordelen ten nadele van het securityproduct dat de eindgebruiker zelf heeft gekozen. Zulke bevoordeling wordt gedaan via twijfelachtige methodes en we willen die onder de aandacht brengen van mededingingsautoriteiten."

Dat klinkt als een doorsnee dag voor het Evil Empire. Microsoft reageerde met doorsnee PR-retoriek: "Microsofts primaire doel is om klanten te beveiligen en we zijn er zeker van dat de securityfeatures van Windows 10 voldoen aan antitrustwetgeving."

Hierna: Nu reageert Microsoft anders, maar dat is voor mij bewijs dat een vos zijn streken niet verliest.

Maar Microsoft heeft een nieuwe aanpak. De organisatie gaf toe de antivirussoftware van concurrenten uit te schakelen. Rob Lefferts, chef van Security & Enterprise van de Devices-afdeling zegt dat, de Creators Update inderdaad third-party AV-producten uitschakelt, maar slechts in enkele gevallen en voor een korte tijd.

Work-around met 'partners'

"Omdat AV-software diep is verstrengeld in het besturingssysteem, hebben we meer moeite gestoken in het ervoor zorgen dat AV-leveranciers compatibel zijn met de laatste updates", aldus Lefferts. "Voor het kleine aantal applicaties dat nog steeds updates vereist hebben we een feature speciaal voor AV-apps gebouwd die dialoogvenster oproept waarin klanten wordt gevraagd om hun AV-app direct na de update bij te werken."

"Om dit te doen hebben we tijdelijk eerst enkele delen van de AV-software uitgeschakeld als de update begint. We hebben dat in samenspraak met de AV-partner gedaan om te specificeren welke versies van de software compatibel zijn en waar klanten naar verwezen dienen te worden na de update."

Beschermen gebruikers

Ik denk niet dat Kaspersky, die nog niet heeft gereageerd op deze nieuwste zet van Microsoft, Microsoft zou omschrijven als een bedrijf dat samenwerkt met AV-partners. Ik denk dat hij dit eerder zal zien ter ondersteuning van zijn klacht dat Microsofts "pa weet het beter"-houding alleen maar bedoeld is om Defender te promoten en andere antivirusprogramma's te verdrukken.

Microsofts rechtvaardiging hiervoor? Het moet iets doen om gebruikers te beschermen tegen malware als de WannaCrypt-golf, de NotPetya-aanvallen en andere snel bewegende aanvallen. Voor mij is het eerder bewijs dat het oude Microsoft - dat stond voor overheersing en daarmee winst - nog steeds leeft in de oude Windows-afdeling.

Nieuw monopolie

Als je het goed vindt dat Microsoft je alles uit handen neemt: prima. Maar ik wil je er graag op wijzen dat WannaCrypt niet eens had bestaan als Microsoft zijn netwerkprotocol Server Message Block (SMB) beter had beveiligd. Ik vond altijd dat concurrentie leidt tot diversere en beter beveiligde software. Om die reden legt Kaspersky nu Microsoft het vuur aan de schenen om een nieuw monopolie te voorkomen.