Dat stelt de hoofdtechneut werkzaam op het gezonken boorplatform dat door Transocean is geleased van BP. De man heeft dit vrijdag verklaard tegenover een officiële onderzoekscommissie, schrijft Computerworld. Techneut Michael Williams werkte bij Deepwater Horizon, eigendom van Transocean, toen in april de ramp met het boorplatform plaatsvond.

Geen sirenes

Tijdens de hoorzitting zei Williams dat het computersysteem door crashes geen waarschuwingssirenes in werking kon stellen. Williams heeft zelf ook een rechtszaak tegen Transocean aangespannen waarin hij miljoenen schadevergoeding eist.

Williams overleefde de ontploffing en de daarna uitbrekende brand door in het water te springen. Bij de ramp lieten elf medewerkers het leven. De explosie heeft ook geleid tot het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis.

BSOD

Vijf weken vóór de explosie op 20 april werd de hoofdtechneut opgeroepen om te kijken naar een computersysteem dat het beheer van en toezicht op het boren regelde. De machine crashte al maanden met telkens blue screens of death (BSOD's) tot gevolg, aldus Williams tegen de onderzoekscommissie in New Orleans.

De term 'blue screen of death' duidt op gebruik van Windows. Een dergelijk scherm geeft aan dat het systeem door een ernstige fout is gestopt met werken. Door de crashes ontbrak volgens Williams cruciale informatie over wat er tijdens het boren aan de hand was.

Ook stroomuitval en lekkage

Onderzoekers van de Amerikaanse overheid ondervragen medewerkers en leidinggevenden van Transocean, de eigenaar van het boorplatform, en van BP, die de platformen heeft geleased in de Golf van Mexico. Ook andere medewerkers hebben verklaard dat er veel problemen waren op het platform, waaronder stroomuitval en lekkend noodmateriaal. Microsoft en Transocean geven geen commentaar op de verklaring van Williams.