Dat concludeert het Australische testbureau Enex, naar aanleiding van een test van het programma.

Volgens Enex pikt Defender in de fullscan-modus 53,3 procent van alle – in 2006 ontdekte – bedreigingen op. In de quickscan-modus ligt dit percentage zelfs onder de 50 procent. Andere softwarepakketten, zoals Spyware Doctor van PC Tools, scoorden veel hoger.

Critici benadrukken dat de test in opdracht van PC Tools werd uitgevoerd en dus niet als onafhankelijk kan worden beschouwd. Bovendien liep de test op een moment waarop Windows Defender nog niet helemaal uitontwikkeld was.

Het is niet de eerste keer dat een beveiligingsbedrijf de antispywaresoftware van Microsoft aanvalt. Webroot Software beweerde eind januari nog dat Windows Defender maar 16 procent van 'de meest voorkomende spyware- en malwarevarianten' tegenhoudt.

Het bedrijf, dat zelf het concurrerende programma Spysweeper verkoopt, vond bovendien dat Microsoft te traag is met het updaten van het programma.

In een reactie tegenover Securityfocus liet Microsoft weten dat het bedrijf een onverminderd vertrouwen heeft in Windows Defender. Bron: Techworld